Нов животински вид откриха във варовик в Югоизточна Азия

Уникалният животински вид е застрашен от изчезване

По време на експедиции в Малайзия и Индонезия сингапурският дипломант Рубен Клемънтс откри нов животински вид във варовик на хълм в Югоизточна Азия, предаде ДПА, като цитира съобщение на Националния университет на Сингапур. Откритието се състои от 20 вида безгръбначни - главно охлюви, които са били заровени във варовика.

27-годишният Клемънтс учи за магистърска степен по биология. Той е направил общо девет експедиции до 9 различни хълма, пише в."Стрейтс таймс". Новите видове животни са били заровени във варовикови карстови пластове. Те са били посещавани и от други учени, които обаче не са забелязали новия животински вид. Варовиковите карстове са образувани от морски корал, произвеждащ калций, преди милиони години. Образуванията покриват площ от 400 000 кв. км в Индонезия, Тайланд и Виетнам.

Уникалният животински вид обаче е застрашен от изчезване, казва Клемънтс. От карстовите пластове се събира китайският деликатес птичи гнезда. Освен това варовикът, който е основна съставка на цимента, се копае усилено и се използва за строителни материали. Нужни са нови изследвания, за да се установи с каква скорост се унищожава карстът.