Дължината на пръстите показва дали детето има дарба за математика или езици

Дължината на показалеца и безименния пръст на децата издава техните способности по математика или езици, твърдят британски изследователи, цитирани от Ройтерс.
Специалистите от университета на Бат изследвали 75 деца на възраст 6 и 7 години. Те установили, че съществува зависимост между дължината на пръстите и постиженията на децата на стандартните математически или езикови тестове.
Оказало се, че момчетата, при които показалецът е по-къс от безименния пръст, се справят по-добре с математиката, а момичетата с еднаква дължина на показалеца и безименния имат по-добри езикови умения.
Редица предишни изследвания са показали, че дължината на показалеца, сравнена с тази на безименния пръст, е свързана с познавателните способности, някои личностни характеристики, физическа издръжливост и риска от някои заболявания, припомня агенцията.
Изследователите смятат, че откритието може да се обясни с действието на някои хормони.
Предполага се, че дължината на пръстите се определя още в утробата под въздействието на тестостерона и естрогена. В резултат на по-активното действие на тестостерона показалецът става по-къс от безименния пръст. Естрогенът пък допринася за еднаквата дължина на тези два пръста.
Учените освен това предполагат, че действието на хормоните в утробата влияе и върху развитието на мозъка.
Тестостеронът въздейства върху участъците в мозъка, които са свързани с пространствените и математическите умения, а естрогенът влияе върху развитието на зоните, свързани с езиковите способности.