Dc2018/ февруари 26, 2021/ Новини/ 0 comments

Идея за промяна в графика на пролетната ваканция месец преди началото ѝ изненада неприятно и ядоса част от родителите. Предложението за неочакваната промяна е направено от Отрасловия съвет в средното образование, в който влизат работодатели (директори) и синдикати.

Според действащия график със заповед на министъра на образованието пролетната ваканция за учениците от 1 до 11 клас ще е между 3 и 11 април. За зрелостниците почивката е с 5 дни по-кратка: от 8 до 11 април.

Отрасловият съвет предлага вместо една ваканция да има две. Първата – между 18 и 21 март, когато приключва първият цикъл на ротациионно присъствено обучение. Идеята е учениците да си починат няколко дни, преди да започне следващият период.

Отрасловият съвет предлага втората част от пролетната ваканция да бъде от 29 април до 9 май. Със съчетаването на почивните дни на Великден, 1 май и Гергьовден щяло да се избегне редуването на учебни и неучебни дни, което разпокъсва занятията.

Необходимостта от промяната в графика с ваканциите е мотивирана със силната натовареност на учениците, породена от редуването на присъствено обучение и занятия в електронна среда.

Предложението за промяна обаче възмути родители, тъй като се прави твърде скоро преди ваканцията и изненадващо, което обърква плановете им за отпуски.

Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира в петък, че до дни ще бъде решено дали графикът на ваканциите да бъде променен. Той каза, че предложението за промяна има и плюсове, и минуси. Като плюсовете са, че действително няма да се разпокъсва учебния процес около майските празници. Недостатък ът е, че сега вземаме решението, а някои хора са си направили планове, коментира Вълчев. “Някои ще могат да ги променят, други няма да могат да ги променят. Дори и да не могат да ги променят, знаете, че в такива случаи имаме такава възможност до 10 дни по решение на родители да отсъства ученик”, каза Вълчев.

И МОН, и отрасловият съвет са за това учебният процес повече да не бъде прекъсван и да се осъществява в присъствена форма.

“Добрата педагогическа работа е в класната стая. Продължителното електронно обучение води до демотивация за учене, води до обездвижване, до натрупване на психическо напрежение. Ние сме длъжни да направим всичко възможно за максимум присъствено обучение”, заяви Вълчев.

Той каза още, че материалът за матурите на дванадесетокласниците няма да бъде съкратен. Учителите са успели да го предадат в електронна среда.

В Шумен министърът на образованието откри STEM кабинети. Това е модерна среда за обучение по природни науки. Така трудната и абстрактна материя по математика, физика и химия ще бъде преподавана по иновативен начин.

Вторият семестър на студентите по медицина ще започне хибридно, защото се държи на практическото обучение. ВУЗ-овете обаче ще имат самостоятелност при вземане на решенията. 

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*