Dc2018/ февруари 10, 2021/ Новини/ 0 comments

Засега МОН не планира да се прави промяна в закона

За неявяване в ден на изпит децата трябва да представят бележка с уважителни причини

18 000 родители искат отмяна

Националното външно оценяване след 4. и 10. клас е задължителното по закон и засега остава, тъй като от Министерството на образованието и науката не смятат да правят предложение за промяна. Това се разбра от думите на Евгения Костадинова, директор на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование”, цитирана от БНР.

Тя потвърди позицията на просветния министър Красимир Вълчев, който заяви, че не смята да предлага промени в закона, така че изпитите да отпаднат.

Полемиката е по повод искането на националния омбудсман Диана Ковачева матурите след 4. и 10. клас да отпаднат заради епидемичната обстановка и материала, преподаван по време на дистанционното обучение. Тя посочи, че отмяната на НВО искат 18 000 родители.

“Националното външно оценяване важи за 4., 7. и 10. клас според нормативната уредба – то е задължително за тези класове. Ако ученик не се яви, трябва да представи бележка за уважителни причини, защо се е наложило това – това важи и за външното оценяване за учениците от 10. клас. Всеки път го казвам, ще го повторя – националното външно оценяване не спира ученик от продължаване в по-горните класове – тоест, който не се е явил на външно, продължава напред в училище според успеха, който има до този момент”, поясни Костадинова.
Във връзка с искането за отпадане на теми от НВО и матурите, както се случи миналата година, от думите на Костадинова се разбра, че към момента не е ясно дали ще отпадат теми, а учениците трябва да се готвят по материалите, качени на сайта на МОН още през лятото.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*