Dc2018/ февруари 8, 2021/ Новини/ 0 comments

“План Б е превключването от присъствено на дистанционно обучение. Целта от самото начало на учебната година е максимум присъствено обучение”, каза пред БНР министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той съобщи, че при учениците от 1-ви до 4-ти клас има по-малко пропуски, отколкото в предходни години.

“В предходните години има 1 седмица екскурзии, 2-3 седмици грипни ваканции. Тази година това го нямаше”, каза той.

Министър Вълчев посочи, че ще бъде успех, ако се задържат до 80-90% в класните стаи до края на учебната година учениците от 1-ви до 4-ти клас.

Той прогнозира след очакваната трета вълна на епидемията да има успокояване, “а и през пролетта ще има ефект от ваксинациите”. Според него и процентът на имунизации сред учителите ще се увеличи и определи предпазливостта като причина за недоверието във ваксините сред тази гилдия.

“Не сме правили представително проучване, но от разговорите, които сме водили, има една първоначална предпазливост, защото цари мнение, че не са достатъчно тествани ваксините, което, разбира се, не е така”, заяви Вълчев.

24% от учителите са заявили желание за ваксиниране, 5-6% са преболедували, посочи той.

“С министъра на здравеопазването сме говорили, че допълнителен разход за тестване, който можем да си позволим, защото той не е малък, трябва да бъде насочен към системата на образованието. Надявам се, че ще можем няколко пъти да тестваме учениците, апелирам към родителите да използват тази възможност (да дадат съгласие – б.р.)”.

313 училища са решили да удължат учебната година за различни класове, съобщи министър Вълчев.

Министърът на образованието обясни, че при строги мерки може да се проведе външното оценяване за учениците от 4-ти и 10-и клас присъствено.

“Няма основание да се очаква, че през юни месец ще е по-лоша епидемичната обстановка”, каза той.

По думите му това е начин на диагностика на системата и посочи, че няма образователна система без вътрешно и външно оценяване. 

Вълчев не уточни дали ще има отпадане на теми от изпитите след 7-и и 12-и клас и призова учениците да се подготвят, като учат всичко.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*