Dc2018/ февруари 4, 2021/ Новини/ 0 comments

След няколко месеца, прекарани пред компютри и таблети в онлайн учебните часове от днес със заповед на министъра на здравеопазването, учениците от по-горните класове преминават към присъствени занятия. Първи в класните стаи се връщат седмокласници, осмокласници и кандидат-абитуриентите.

“Всички трябва да бъдем внимателни по отношение на общуването в училищата и най-вече да се доверим на решението на здравните власти”, коментира Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София, по БНТ.

“Бих искала родителите да са спокойни, защото ние бързо реагираме”, добави тя.

“В София постепенно забелязваме процеса с увеличаване броя на карантинираните се увеличава и броят на желаещите да преминат в електронна среда. Към този момент регионално управление е разрешило на 1700 ученици да учат дистанционно”, допълни Кастрева.

“Нашата обратна връзка е, че преобладаващата част от децата биха искали да се върнат в клас. За тях общуването в тяхната среда е нещо естествено и желано”, каза още Ваня Кастрева.

Тя заяви, че се надява всички директори да спазват общите здравни правила и заповедите на министъра на здравеопазването и образованието.

„Карантинираните ученици са малко над 1 000. След връщането на малките ученици – от 1-ви до 4-ти клас, бройката постепенно започва да се повишава плавно, но това е процес, който здравните власти наблюдават. Оттук нататък трябва да бъдем много внимателни при анализирането на данните. Решенията за връщането на учениците се вземат на база анализите и препоръките, изписани в заповед на министъра на здравеопазването“, обясни Кастрева.

Тя допълни, че от 17 000 учители до момента са тествани над 2 000. Ваксинираните учители са над 500. Но преди да се сложи ваксината, е добре първо да има тест.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*