Dc2018/ февруари 1, 2021/ Новини/ 0 comments

Ако останеш на работа минимум 5 години

Работодателските организации събират заявки

МОН прави списък със специалности, в които има недостиг на квалифицирани кадри

Заявки от предприятия, които искат студенти да станат техни служители, започват да набират организациите на работодателите на национално равнище у нас. Те са по линия на обнародваната вече Наредба за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател.

В нея е посочено, че държавата ще плаща напълно или частично таксите на студенти, които имат сключен договор с работодател за осигуряване на стаж по съответната специалност за периода на обучението и на работно място след успешното му завършване.

Студентите с договор няма да плащат такси в университета, като в същото време ще имат стаж по специалността си. След успешно завършване, ще продължат работа при работодателя си за минимум 5 години. През това време ще им се полага възнаграждение не по-малко от средната основна заплата в предприятието.
Министърът на образованието ще утвърждава списък със специалностите с недостиг на квалифицирани кадри, за обучението в които се осигуряват средства от бюджета. Очаква се тази година това да стане до 31 май, посочват от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ). Два месеца след това Министерски съвет ще приеме Списъка с работодателите, които могат да сключват договори със студентите по реда на наредбата.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*