Dc2018/ януари 27, 2021/ Новини/ 0 comments

Около 5 500 български кандидат-студенти ще продължат висшето си образование в чужбина тази есен. Данните бяха оповестени по повод предстоящото издание на международното изложение – „Световно образование“, което ще се проведе между първи и шести октомври.

С близо 30% нараства и броят на учениците, които заминават в чужбина за средното си образование.

Броят на отказалите се от обучение зад граница ученици и кандидат-студенти е под 5%, отбеляза Николай Христанов, цитиран от БНР. ОЩЕ ПО ТЕМАТАОтливът на студенти от Лондон оставя празни много жилища под наемКомбинация от възможности връща все повече млади българи у насПремахват таксите за обучение на студентите от българската диаспора в 6 страни

“Очакванията бяха за отлив предвид паниката и страха. С изненада установихме, че много български семейства и ученици не се отказват от мечтите и стремежите си за образование в чужбина”.

Повечето студенти вече са отпътували:

“Всеки студент може да реши как да започне обучението си – дали онлайн, или присъствено, нещо, което зависи от обстановката в съответната държава. Повечето от приетите по световно образование студенти започват учебната година от октомври в реални условия”, каза Христанов.

Нидерландия, Белгия, Франция, Дания и Швеция са сред търсените образователни дестинации, стабилен остава и интересът към Италия и Испания.

След Brexit Ирландия набира популярност сред студентите. Увеличават се и запитванията за задокеански дестинации като САЩ и Канада.

Около 1 200 родни студенти са заминали за Великобритания, отбелязва Стефка Златева.

Тази година е последната при старите такси за обучение и възможности на Острова. От догодина европейските граждани ще бъдат третирани като международни студенти.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*