Dc2018/ януари 18, 2021/ Новини/ 0 comments

Учениците от 7, 8 и 12 клас най-вероятно ще са първите, които евентуално ще се върнат присъствено в класните стаи от 4 февруари. Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова на брифинг в понеделник. В момента учениците от 5 до 12 клас се обучават онлайн, с изключение на разрешените от тази седмица присъствени практически занятия.

Михайлова уточни, че засега всичко това е само предложение, което ще се реализира, ако заболеваемостта падне под 120 на 100 000 души.

“Безспорно, важни са всички класове, но 7, 8 и 12 излизат със сигурност на предна линия. Тази възможност дискутирахме днес с ясното съзнание, че има още време. Всичко зависи от епидемичната обстановка”, каза Михайлова.

По думите ѝ е обсъдено да има ротация на класовете – например ако 8-те класове две седмици са присъствено в училище, след това да учат две седмици онлайн.

Малко по-рано здравният министър Костадин Ангелов каза, че се обмисля възможност децата от три класа да учат три седмици присъствено и три дистанционно. “Различни са формулите, които се обсъждат, това все още е проект”, уточни той. Предстои среща с министъра на образованието и науката, с представители на синдикатите в системата на образованието и с работодателските организации, за да се обсъдят ваксинирането на учителите и мерките сред 4 февруари, каза още министър Ангелов.

 

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде да се разбере, че е оптимист за ваксинацията сред учителите.

“След тази полезна дискусия със синдикатите, видяхме, че има положителна енергия от тяхна страна да съдействат и на изследването на антигени, и на започването на имунизацията. Мисля, че в много райони ваксинирането (на учителите, б. р.) ще започне още тази седмица”, посочи Кунчев.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*