Dc2018/ януари 15, 2021/ Новини/ 0 comments

Избират да получават намалено възнаграждение 

За да се възползват, жените трябва да са навършили 58 години и 8 месеца, а мъжете – 61 г. и 4 месеца

Няма нужда от промяна на методиката, посочва Сачева

Учителите избират да се пенсионират средно две години и половина преди възрастта за пенсия за трета категория труд. Това се посочва в отговор на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева на депутатско питане дали е нужна промяна в модела на пенсиониране на учителите. Данните на Националния осигурителен институт към ноември сочат, че от Учителския пенсионен фонд са отпуснати пенсии при недостигащи средно 31 месеца за навършване на нужната възраст за пенсиониране.

Във фонда се натрупват пари от осигурителни вноски, които са в размер на 4,3 на сто от заплатата на учителя, като вноската е изцяло за сметка на осигурителя. Постъпилите суми не се натрупват в индивидуални партиди, напомня Сачева.

От тази година учителите имат право да се възползват от ранното пенсиониране след навършване на 58 години и 8 месеца за жените и 61 години и 4 месеца за мъжете. Съгласно Кодекса за социално осигуряване ранната пенсия се изплаща от Учителския пенсионен фонд, като размерът ѝ се намалява с 0,1% за всеки месец, който не им стига за навършване на стандартната възраст за пенсиониране.

Размерът на намалението не зависи от придобития учителски стаж, а само от възрастта на лицето, допълва социалният министър. След като пенсионираният учител навърши нужната възраст, започва да му се изплаща пълната пенсия.

На тези, които не са се възползвали от ранното пенсиониране, а направят това по общите условия, им се изплаща добавка от Учителския пенсионен фонд към пенсията в размер на 0,33% от пенсията за всеки месец, в който са работили. Данните на НОИ показват, че отпуснатите добавки са средно за 46,4 месеца или за близо 4 години стаж, натрупан след придобиване право на ранна пенсия.

Действащото законодателство съответства на принципите за социална справедливост, отчита спецификите на учителската професия и не е нужна промяна в правилата, посочва в заключение министър Деница Сачева.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*