Dc2018/ януари 12, 2021/ Новини/ 0 comments

Връщат първо 5-и, 7-ми и 12-и клас

Готови са с програми за редуване на паралелки, обмислят едносменен режим и уроци в салоните

Учениците искат в клас

Учениците от 5. до 12. да ходят на училище през седмица, след като бъде възстановено присъственото им обучение. Това един от логичните варианти, който подкрепят директори и учители. Идеята е 5., 7. и 12. първи да прекрачат прага на школата, а седмица след тях да се завъртят останалите класове. Решението за големите ученици се чака този четвъртък, когато според данните за развитието на епидемията щабът и кабинетът ще вземат решение за връщането им.

Междувременно школата са направили програми, които включват преподаване чрез редуване на паралелки, както и идеи за минаване на едносменен режим за най-малките и изнесени уроци в големи пространства като физкултурните салони, обясниха пред „Труд” преподаватели и директори. Междувременно всички очакват решението на НОЩ и Кабинета за връщането за учениците от 5. до 12. клас, което трябва да се вземе в четвъртък.

Всичко зависи от здравното министерство и становището на здравните власти, защото мненията относно връщането на учениците са много противоречиви, обясни пред „Труд” началникът на РУО-София-град Ваня Кастрева.

„Ще изчакаме всички указания. Обмислили сме всякакви възможни варианти. На този етап, ако решат да върнат окончателно всички ученици или част от тях, ще ни бъде трудно, защото училището ни е голямо. Ако се мине на варианта 5., 7. и 12. клас да се върнат, мисля, че ще е доста разумно и след това с едно завъртане – следващата седмица да се върнат другите ученици, би могло да се случи. Тревожното е, че когато от 1. до 4. клас са присъствено, а те трябва да бъдат, се изпълва цялото училище с ученици и е много трудно да се поддържа дистанция”, посочи пред „Труд” Величка Стойчева, директор на най-голямото училище у нас 18. СУ „Уилям Гладстон”.

По думите ѝ има идея начален етап да премине на едносменен режим на обучение, като се премахне целодневното такова, но там съпротивата на родителите би била обяснима. „Става дума за седмица-две според ситуацията, но ще бъде трудно”, посочи тя.

В същото време учителите вече очакват да се върнат присъствено с оглед на оформянето на първия учебен срок, предстоящите външни оценявания, тъй като има натрупани дефицити по отношение на онлайн обучението.

Самите ученици също искат да са в клас, обясни Милена Чолакова, началник на РУО-Сливен пред „Труд”. Там заболяемостта към момента е много ниска – сред 27 000 ученици и над 4000 педагози, с COVID-19 са едва четирима.

Предвид данните за епидемията училищата се надяват да им бъде дадена определена свобода, за да взимат най-добрите решения. В Пловдив например и имат подготвени графици още от края на ноември, които смятат да използват. „Всяко училище разполага с готов график за редуване, изготвен преди цялостното преминаване към учене в електронна среда, затова съм спокойна”, заяви за „Труд” шефката на РУО Иванка Киркова. Тези графици ще бъдат коригирани спрямо обстановката във всяко населено място и всяко училище, но са основа за бързото връщане на децата.

Подобно е положението и в останалите РУО в страната, които очакват указанията на МОН.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*