Dc2018/ декември 14, 2020/ Новини/ 0 comments

Нови правила заради пандемията от COVID-19

Следят самоличността им по време на онлайн сесии, пазят тестове до 5 години

Вузовете правят платформи

Система, гарантираща са­моличността на студентите, които се явяват на изпит или друга форма на оценяване в електронна среда, трябва да осигурят университетите. Това изискване е записано в проекта за нова наредба за държавните изисквания за организиране на дистанционна форма на обучение във висшите училища, предложен от просветния министър Красимир Вълчев. Документът е публикуван за обществено обсъждане. Целта му е да се актуализира и осъвремени нормативната рамка от 2004 година, с оглед на пандемията от COVID-19.

Един от новите моменти в проекта е именно как се провежда оценяването в дистанционна форма. Идентификация на студентите в електронна среда вече е въведена в УНСС. Там кандидат-студените това лято са взимали изпитите си след като изпратят снимка, чрез която се сравнява самоличността им в базата данни на МВР, обясни пред “Труд” ректорът на икономическия университет проф. Димитър Димитров.
Вероятно вузът ще награди системата, тъй като според новата наредба в дистанционна форма вече ще могат да се провеждат и семестриални и държавни изпити, както и видеоконферентна защита на дипломни работи.

Вузовете ще трябва да осигурят и контрол на изпити и оценяване, системи за установяване на опити за плагиатство и съхраняване на изпитни данни и студентски работи в електронен архив поне за 5 години.
За тази цел висшите училища трябва да изградят и развиват своя информационна инфраструктура, която да гарантира всички възможности за дистанционно обучение. Това включва възможности за създаване, съхраняване, използване на образователни продукти, платформи за синхронно и асинхронно обучение и отдалечен постоянен достъп, провеждане на изпити, хранилище на електронни учебни курсове, дейности и ресурси, включително на електронни тестови единици и тестове.

При разработването на електронните курсове задължителните и не по-малко от 50% от избираемите дисциплини трябва да са достъпни в онлайн платформата на университета. Не по-малко от половината информационни източници по програма на задължителна дисциплина също трябва да се качени там.

Равнища 

 

Разделени на четири нива

Според наредбата агенцията по акредитация ще определя равнище на университетите, според тяхната готовност да предоставят обучение от разстояние.

Ако са от първо и по-горно равнище, те ще могат да провеждат дистанционно семестриални и държавни изпити, и видеоконферентна защита на дипломни работи, както и обучение за бакалаври. Вузовете от трето и четвърто равнище ще могат да организират придобиване на степен “магистър” и “доктор”.

 

Просветният министър Красимир Вълчев:

Редуват класовете в училище до пролетта

Решават за най-малките следващата седмица

Дистанционното обучение ще продължи до пролетта, а учениците ще се връщат в училище, като класовете се редуват. Това се разбра от думите на просветния министър Красимир Вълчев.

“Ние не можем да си позволим да затворим децата до тогава. Те трябва да се върнат в класните стаи, дори и за една-две седмици. Не мисля, че ситуацията през следващите месеци ще позволява трайно пълно връщане на всички ученици до пролетта. По-скоро вървим към това да имаме вариант, при който да позволим частично връщане и редуване на класове, които са по-важни”, каза той.

Вълчев обясни, че най-неефективно е ученето в електронна среда за малките ученици, тъй като при тях взаимодействие с учителите трябва да бъде пряко. Той посочи, че според изследванията колкото по-малки са учениците, толкова по-малко са заболелите учители и ученици.

Следващата седмица в четвъртък предстои да бъде взет решение за кои ученици на 4 януари школата ще отворят отново врати за присъствено обучение.

До края на следващия месец трябва да бъдат доставени около 25 000 компютъра за онлайн уроците на най-проблемните училища.

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров пред “Труд”:

Селфи от телефона сe проверява през базата данни на МВР

“Вече изпробвахме система за идентификация при кандидат-студентските изпити през юни. Студентът се снима с телефона си в началото на изпита и снимката отива в база данни, която след това се свързва с официалната база данни на МВР. Това изисква специална регламентация и ние това сме го направили, за да се потвърди, че човекът пред телефона е същият от неговата лична карта и с точно тези лични данни. Тоест имаме лицево разпознаване със съответните документи. Преди това студентът трябва да се е регистрирал в системата с лични данни, с лична карта и след това остава само снимката, с която той се идентифицира. Това се потвърждава от базата данни на МВР, от системата ЕСГРАОН, след това ние имаме потвърждение, че това наистина е човекът, който трябва да държи изпита”, разказа пред “Труд” проф. Димитър Димитров.

Изкуствен интелект

По думите му в УНСС вече са приложени и елементи, свързани с изкуствения интелект. “Преди да започне изпитът, студентът трябва да направи преглед на стаята на 360 градуса, за да се види, че няма никой в нея и няма кой да му подсказва. След това системата така е направена, че регистрира шумове, допълнителни звуци от клавиатури и подобни, така че да не се даде възможност някой друг да подсказва на студента”, обясни ректорът на УНСС.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*