Dc2018/ декември 11, 2020/ Новини/ 0 comments

Докато Столична община се проваля с основната си мярка за борба с мръсния въздух – смяната на цапащите печки, екипът на Йорданка Фандъкова стартира пилотна схема за общински автобуси, които да обслужват училища в центъра на столицата.Така се цели да се спре потока от коли на родители към училищата, да се намали трафика в центъра на града, а оттам и замърсяването на въздуха. Спорно е обаче доколко мярката ще има ефект, защото тя пилотно стартира само с две училища в центъра на столицата и дори при разрастването ѝ се загатва, че са анализирани само учебни заведения в центъра, но не и в останалите квартали на града.

“Предложението за пилотни училищни автобуси е разработено от проект “Зелена София”. Екипът се фокусира върху анализ на трафика около 9-те централни столични училища”, уточняват от Столична община.

За момента, пилотната схема ще се финансира от общината, а многократно граждански асоциации са споменавали, че от нея ще има ефект, ако се прилага в целия град и се финансира от родителите, които и без това ще пестят средства от автомобилите си.

Стартът е с две училища, цели се включване на 18

Схемата пилотно ще стартира от 2021 г., в рамките на два поредни месеца, с учениците от 1 до 4 клас в столичните училища 18-о СУ “Уилям Гладстон” и 32-о СУ “Свети Климент Охридски”. Родителите им ще могат да се възползват от училищните автобуси на общината, които ще функционират като част от мрежата на градския транспорт и ще ползват спирките му, съобщиха от общината.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*