Dc2018/ ноември 25, 2020/ Новини/ 0 comments

Дошло им е до гуша от коронавируса

Оплакват се от главоболие и очни възпаления

Заради пандемията от коронавируса 2020-а бе година, в която милиони италиански деца почти не са ходили на училище. Вдъхновени от едно 12-годишно момиче, която не иска да бъде сравнявано с Грета Тунберг, все повече от тях излизат на улични протести.

Седмици наред италианските ученици не могат да ходят на училище поради въведените от правителството мерки срещу коронавируса и някои от тях вече на издържат.

„Не искам известност, повече от всичко искам да се върна на училище“, казва тази седмица пред вестник „Ла Република“ едната от двете инициаторки на протеста – Анита.

Тя не е съгласна медиите да я сравняват с шведската тийнейджърка и активистка на борбата срещу климатичните промени Грета Тунберг, която с един самотен уличен протест през август 2018 г. постави началото на глобално движение.

„Не, (аз не се чувствам като Грета), аз съм Анита“, казва ученичката. И все пак, тя вече има последователи, включително дузина тийнейджъри, които се събраха пред гимназия „Албертели“ в центъра на Рим. „Когато през март минахме на онлайн обучение, ни казаха, че това е извънредно решение – каза пред ДПА и 17-годишната Валерия. – Осем месеца по-късно ние сме пак на онлайн уроци и това вече ни писна.“

Валерия и нейните съученици дойдоха с лаптопи и слушалки, за да следят онлайн уроците си, седейки на тротоара пред главния вход на училището. Те донесоха и червено знаме, на което пишеше: „Ние сме училището“, и го закачиха под паметната плоча на един от най-известните хора, завършили „Албертели“ – Нобеловия лауреат за 1938 г. Енрико Ферми.

Припомняйки официалната статистика, която показва, че над 12 на сто от децата в италианските училища нямат вкъщи компютър или таблет, Валерия изтъкна и някои аспекти на дистанционното обучение, свързани със социалното неравенство. „В моя клас някои съученици следят уроците по мобилните си телефони – каза тя. – Други пък трябва да споделят един компютър с трима братя или сестри, поради което пропускат уроци.“
Валерия и нейните съученици споделиха и за други оплаквания, например главоболие, очни възпаления от твърде дългото време, прекарано пред мониторите.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*