Dc2018/ ноември 13, 2020/ Новини/ 0 comments

Учениците боледуват безсимптомно, но спомагат за разпространение на заразата. Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол във връзка с преминаването в дистанционно обучение на гимназистите.

Здравният министър цитира заповедта си от 27 октомври, с която се преустановява присъственото обучение на гимназистите. Той обоснова заповедта си с актуалната епидемична обстановка към датата на издаване, която сочи, че се наблюдава непрекъснато нарастващи показатели, в това число на 14-дневната заболяемост, която на национално ниво надхвърля 120 на 100 000 население, на броя на хоспитализираните и на броя на починалите, като тази тенденция се наблюдава и към настоящия момент. Наблюдава се съществена ескалация в интензивността на епидемичното разпространение, каза Ангелов.

“Най-засегнати от новия коронавирус са лицата в млада и активна възраст, като е регистриран подем в заболяемостта при учениците в гимназиален курс – 15-19 и в прогимназиален курс 10-14”, каза той.

Предвид това и наличните данни, че при децата вирусът може да протече асимптомно с лека или нетипична клинична проява е въведена конкретна мярка за прекъсване механизма на предаване на инфекцията, ограничаване възможността за заразяване на контактни лица сред педагогически персонал. Мярката цели забавяне развитието и интензивността на пандемията, каза министърът.

Ангелов напомни, че преустановяването на учебния процес е мярка, която е прилагана в страната досега и при сезонния грип.

Министърът обясни, че учениците боледуват безсимптомно, но участват и спомагат за пътя на разпространение на заразата. За отворените ресторанти Ангелов каза, че там се спазват епидемични мерки за дистанция и изрични указания за отстояние.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*