Dc2018/ ноември 11, 2020/ Новини/ 0 comments

Големите градове в страната удължават дистанционното обучение за гимназисти, а някои добавят към тази форма на обучение и ученици в прогимназията и то ще важи и за 6-и и 7-и клас. Такива стъпки се предприемат в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново.

С две седмици се удължава онлайн обучението на учениците в гимназиалните класове, както и на студентите в София, обяви в сряда кметът Йорданка Фандъкова. На 11 ноември изтичаше заповедта, според която гимназистите в столицата трябваше да провеждат дистанционно обучение. Реално, ако отсрочката не бе дадена, те трябваше да са в класните стаи в четвъртък.

Във Варна учениците от 6-ти до 12-и клас също преминават на онлайн обучение до 22-ри ноември, посочи  областният управител Стоян Пасев пред БНР.  Мотивът за решението е ръстът в заболяваемостта от коронавирус, като решението е само за община Варна. Засега всички училища в Суворово, Вълчи дол и Провадия са на дистанционно обучение.

Всички 56 училища в Пловдив преминаха на онлайн обучение до 22-ри ноември, като отново мярката се отнася за децата от 6-ти до 12-ти клас. И в област Бургас учениците от 6-и до 12-и клас ще се обучават в дистанционна форма от 12-ти ноември, до 25-и ноември включително.

До края на месеца и всички ученици от 8-и до 12-и клас във Велико Търново също ще продължат да учат дистанционно.

Междувременно мнозинството от учителите в страната са на мнение, че изцяло образователният процес трябва да премине онлайн. В детайли, 79.4 процента от анкетираните педагогически специалисти – учители и директори смятат, че цялата образователна система трябва да премине временно в електронно обучение от разстояние, а 76.8 процента смятат, че училищната среда е опасна за работа.

Това съобщават в сряда от синдиката “Образование” към КТ “Подкрепа”, като позовават на проведена от тях анкета. Досега респондентите в анкетата са 4270 учители и училищни директори.

Над 70 процента от родителите искат присъствено обучение сега, но какви са възможностите на образователните институции и какво мислят и чувстват българските учители? За тази цел синдикатът “Образование” е попитал учители и директори: “Смятате ли че в така създалата се пандемична обстановка образователните институции трябва да работят в редовна форма или трябва да преминат в електронно обучение от разстояние?”.

Аргументите за преминаване към обучение в електронна среда са много, посочват от учителския синдикат.

В момента много трудно се създава организация за учебен процес, предвид многото болни и отсъстващи учители и директори. Много от учителите изпитват повишена предпазливост и са в болнични за една или две седмици. Много от работещите учители и директори, заместват свои отсъстващи колеги, което ги претоварва брутално, се посочва в позицията на синдиката.

Синдикатът “Образование” към КТ “Подкрепа” следи актуалната обстановка в образователните институции, наличието на болни, карантинирани и учители в отпуск. Ситуацията е сложна, специфична и различна за всяко училище и детска градина, също и за всяка община и област в България. Националният отраслов съвет не взе централно решение, като предприе диференцирания подход и остави всяко училище и всяка детска градина да предприема локални решения, заявяват от синдиката, с председател д-р Юлиян Петров.

В позицията му се посочва, че присъственото обучение е и ще си остане най-ефективната, и при редовна обществена и здравно-епидемиологична ситуация в страната това е единствената възможна алтернатива. Но от месеци положението в българското общество, в българското здравеопазване в образователната система, е по-скоро аварийно.

В момента имаме затворена здравна система, лични лекари, които лекуват дистанционно и образователни институции, които работят. При превключване към дистанционен режим, при болни, отсъстващи учители и учители, които са под карантина, има изискване да се съгласува с родителите и техните организации преминаването в дистанционна организация. Това според българските учители не е ефективна и справедлива мярка, заявяват от учителския синдикат към “Подкрепа”.

При проведеното проучване е установено, че в 10 процента от образователните институции няма щат за медицинско лице, но още 25 процента също нямат медицински лица, защото са назначени медицински работници в пенсионна възраст, като те се страхуват да работят на първа линия и са в разрешен отпуск.

“При тази ситуация все по логично изглежда решението за временно превключване на образователните институции в страната в обучение в електронна среда от разстояние. Такова решение ще бъде за пазене на живота, здравето и оцеляването на българските учители и директори”, коментират от синдиката “Образование”.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*