Dc2018/ ноември 10, 2020/ Новини/ 0 comments

Педагогическите съвети ще имат правото да задължават учениците да носят маски и в клас. Решение няма да се взима на национално ниво, а на училищно и може да касае само определен клас или цялото училище.

Това става ясно от писмо на министъра на образованието Красимир Вълчев до директорите на училища, публикувано от информационния сайт Offnews.bg.

Писмото не е написано императивно и чрез него се дава широко поле за вземане на решения на локално ниво.

Министърът посочва, че за учениците от втория гимназиален етап (11 и 12 клас), които се смесват с различни класове в часовете по профилирана подготовка, маските ще са “наложителни”.

Според писмото задължително носене на маски може да се наложи и в отделни кабинети, физкултурен салон, лаборатории, работилници, ако в клас са ученици от различни паралелки и е невъзможно да се осигури дистанция от 1.5 м. Същото важи и за провеждане на олимпиади и състезания.

В момента учениците от 8 до 12 клас се обучават дистанционно в цялата страна в срок до 12 ноември. Очаква се до сряда МОН и здравното министерство да обявят как ще продължи обучението на гимназистите и на останалите ученици.

Засега нагласите са младежите да се върнат в класните стаи, като остава възможността всеки един директор да поиска от МОН преминаване към дистанционно обучение на част или на всички паралелки в съответното училище. Решения ще могат да се взимат и от областните щабове, но отново на локален принцип. На този етап не се предвижда централизирано решение за затваряне на училищата в страната.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*