Dc2018/ ноември 5, 2020/ Новини/ 0 comments

Биопродуктите влизат “на хартия” в менюто на децата в училище и детска градина. Това става ясно от проект на наредба за изисквания за качеството на храните предлагани в столовете и лавките на територията на школата и градините, разработен от Министерство на земеделието. Допитване на Mediapool до директори на столични училища обаче показа, че поради факта, че тези продукти са около 1.5-2 пъти с по-високи цени от традиционните, е изключено да влезат в менюто на децата.

Отделно от това цената на купона за хранене е фиксирана за години напред и няма как да се повиши заради новите продукти. Има шанс обаче те да са появяват в училищните бюфети, ако преди това родителите бъдат убедени в ползите от тях.

Земеделието: Съвременните родители предпочитат биопродуктите, не предизвикват алергии

“Ползата от биологичните храни както за възрастните, така и за децата е всеизвестна. Съвременните родители все повече предпочитат да хранят децата си с биологични продукти, тъй като те са най-безопасни и най-полезни за детето, посочва в мотивите на проекта аграрният зам.-министър д-р Янко Иванов.

Той добавя, че предимствата на биологичните продукти в храненето на децата са лесна усвояемост дори при особено чувствителни деца, пълната липса на остатъчни вещества, които могат да се съдържат в конвенционалната селскостопанска продукция и да причинят лоша поносимост или алергии.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*