Dc2018/ ноември 4, 2020/ Новини/ 0 comments

На този етап не се обсъжда централизирано решение за затваряне на училища

МОН не смята да взима централизирано решение за затваряне на училища и преминаване към онлайн обучение, стана ясно от интервю за БНТ на министъра на образованието Красимир Вълчев. В понеделник той се самоизолира заради контакт с Covid-положително лице.

Продължава стратегията министерството да взема решенията за преминаване към електронно обучение случай по случай, на локално ниво. На 25 училища към момента е разрешено обучение в електронна среда.

До 10 ноември ще се вземе съвместно решение между МОН и здравното министерство за това как ще продължи обучението на учениците от 8 до 12 клас, които са в двуседмично дистанционно обучение до 11 ноември. Обмисля се и вариант те да учат разредено, тоест в непълен състав, но в същото време с регулярно присъствено обучение. На този етап обаче това е резервен вариант.

Основната цел на МОН продължава да бъде максимално присъствено обучение на учениците. Паралелка минава към онлайн обучение при минимум 20% от децата с грипоподобни симптоми, а цяло училище – при 15% болни.

“Най-късно в началото на следващата седмица ще вземем решение за след 11 ноември. Няма да има централизирано решение, ще се съобразим със стойностите по места. Всяко училище има прагови стойности за преминаване онлайн – 20% от учениците с грипоподобни симптоми. Целта ни е максимално присъствие”, посочи Красимир Вълчев.

 

Детските градини ще продължат да работят, те са последни в алгоритъма на затваряне на образователните институции.

Междувременно, страхът от пандемията сред учителите нараства.

Около 4000 преподаватели от групата “Учители за безопасно образование” пратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов и министрите на образованието и здравеопазването с искане за преминаване към онлайн обучение. Те твърдят, че се чувстват застрашени и разтревожени от невъзможността да се вземат ефективни противоепидемични мерки в училищата. За същото настояват и членовете на групата “Родители за безопасно образование”.

По повод предложенията за задължително носене на маски в час министър Красимир Вълчев коментира, че не е възможен ефективен образователен процес с постоянно носене на маска в класната стая.

Близо 650 са заразените преподаватели в училищата и детските градини. Има повишен дял на учителите, които са подали молба за отпуск. Има проблем и със заместването на преподавателите, каза още министърът на образованието.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*