Dc2018/ октомври 22, 2020/ Новини/ 0 comments

Големият стрес и професионалното прегаряне при българският учител е в резултат от поведението и неангажираността на учениците, от срещата с агресивни родители и липсата на подкрепа. 

Това стана ясно по време на форум във Велико Търново, организиран от КТ „Подкрепа” и Синдикат „Образование”. В конференцията участваха Димитър Манолов – президент на КТ “Подкрепа”, д-р Юлиян Петров – председател на Синдиката “Образование”, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, областният управител проф. Любомира попова, кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, както и експерти от три министерства. 

Сред обсъдените теми на форума беше разширяването на Националната програма за рехабилитация към НОИ и за работещите в образователната сфера. “Целта е по-възрастните педагози да се възползват от нея, като вече тече договаряне за почивни бази у нас”, обясни синдикалният лидер Димитър Манолов. 

​​​​​Президентът на КТ “Подкрепа” поясни, че учителите имат възможност за по-ранно пенсиониране чрез т.нар. “учителски пенсионен фонд”. 

“Този фонд го създадохме аз , Минчо Коларски и Иван Нейков през 1997 г. и той дава възможност на учителите да получават 3 години по-рано пенсии преди навършване на определената възраст. Ако не се възползват от това си право, могат да ползват добавка към пенсията си”, уточни Манолов.

Училищата ще могат да договарят с родителите по-строги правила относно дисциплината на учениците, както и по-строги санкции, стана ясно по време на форума във Велико Търново. Едно великотърновско училище вече е подписало подобно споразумение между учители и родители. 

“Пандемията също повишава нивото на стрес при учителите. В Европа има рязко увеличаване на заразените с Ковид-19- Чехия вече затвори училищата, където отбелязаха увеличение на заболеваемост 50 пъти. У нас не предвиждаме цялостно затваряне на училищата. При 20% заболеваемост ще се действа локално, но за нас най-важно е децата от начален етап да учат присъствено”, поясни министър Вълчев.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*