Dc2018/ октомври 22, 2020/ Новини/ 0 comments

Приключи трупането на приходи от вузовете чрез занижаване на критериите, каза във Велико Търново просветният министър

Кадровият дефицит в сферата на образованието ще бъде преодолян до 2026 година. Това заяви в четвъртък във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев. Той участва във форум, касаещ преодоляването на стреса сред педагогическия персонал, който бе организиран от КТ “Подкрепа”. 

“Има възрастово изкривена структура в образователната сфера, като средната възраст е 48 години при нормална 41. До 10 години 38% от работещите ще са в пенсионна възраст, вместо нормалните 25%”, изтъква министър Вълчев. 

Заради това Министерството на образованието е успяло да увеличи приема във висшите училища в педагогическите специалности, като тази година безплатни са станали направленията „Педагогика на образованието по…”, където е най-големият кадрови проблем в училищата. Красимир Вълчев подчерта, че има липса на преподаватели по математика, информатика, химия и физика. 

„Качеството при подготовката на педагогически специалисти е предизвикателство. Пострада авторитетът на висшето ни образование. Факт е, че вузовете я карат по инерция, учебните планове са заложници на това някой да трупа норматив. Причини за пониженото качество са и масовизацията на приема, занижените критерии, с които университетите се конкурират, но трупането на приходи по този начин вече приключи”, коментира министър Вълчев. 

По думите му от следващата година ще се повишат заплатите не само на учителите, но и на университетските преподаватели, като асистентската заплата става 1300 лв., главен асистент ще получава 1400 лв., доцент – 1500 лв, а 1600 лв. ще вземат професорите. 

Министър Вълчев подчерта, че на 1,3 млрд лева възлиза ръстът на средствата само за учителските заплати за тази година. За сферата на образованието като цяло има безпрецедентно увеличение на средствата, които са в размер на над 700 млн.лева.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*