Dc2018/ октомври 12, 2020/ Новини/ 0 comments

Правителството купува гласове и нанася дългосрочни вреди в социалното подпомагане, смятат Иван Нейков и Георги Кадиев

Предприетата от приключващото след месеци мандата си правителство на ГЕРБ може да нанесе тежки последици в социалната сфера за дълги години напред. Освен че е купуване на гласове с пари назаем, това е фалшива справедливост за пенсионерите и родителите. Това становище изказаха бившият социален министър Иван Нейков и бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев пред бТВ в неделя.

Според Кадиев с раздаваните от август месец насам 50 лв. добавки към пенсиите на всички и намеренията за детски за всички родители правителството си купува тези хора. По думите му много хора ще си кажат: “Досега даваха на децата на ромите, сега и за мен. Но това е фалшива справедливост”, заяви бившият зам.-финансов министър.

Лесно се дава, трудно се спира

Иван Нейков пък предупреди, че в социалната сфера много лесно се дава, но много трудно се спира даването. “Не си представям как следващото правителство ще върне нещата на плоскостта да помага на този, който има нужда”, посочи той.

Самият Борисов, когато дойде на власт първия път през 2009 г. неведнъж се е оплаквал от това, че предходното правителство на Сергей Станишев вдигна минималната пенсия, която вече неговият кабинет трябвало да плаща. Тогава Борисов разкритикува остро реформите вземани в края на мандата, а сега прави точно същото.

 

Бившият социален министър отбеляза, че намеренията за детските надбавки за всички и за вдигане на пенсиите все още са само приказки. “За да станат реалност, трябва да се отразят в бюджетите на НОИ и републиканския – половината от парите за пенсии идват от осигуровки. а останалите от бюджета”, припомни той.

Осъвременяване на пенсиите, а не административно вдигане

“Една от много некоректните мерки, която се предлага трета година, е административното увеличаване на пенсиите. Всеки ще каже “как се живее с 250 лв.” и вдигането би трябвало да е нещо добро. Но когато на един пенсионер не му стига пенсията, трябва да му се помага не чрез пипане на осигурителния модел, а по друг начин. Ако пенсионер е работил малко или е бил на ниска заплата, не се е осигурявал – сега се доближават размерите на пенсиите. Хората са демотивирани да се осигуряват. Няма да внасят осигуровки. Като дойдат избори, ще поревем малки и ще получим пари. Това е некоректно”, заяви експертът.

Според Нейков осъвременяването на пенсиите е много стара болка.

“През годините, в резултат на ръста на заплатите и осигурителния доход, стана така, че ако двама души са работили едно и също и при еднакви заплати и осигуровки, но единият се пенсионирал десет години по-рано ,разликата в пенсиите може да надхвърли 100 лв. И това поражда чувството за несправедливост: Работихме заедно, едно и също нещо, а той получава повече от мен. Това непрекъснато отваря ножицата между старите и новите пенсии и това е истинският проблем”, отбеляза той. Има експертни изчисления за изравняване на осигурителния доход между стари и нови пенсии, това ще струва 1 млрд. лв., допълни бившият социаленминистър.

Помощи за нуждаещите се, не за всички

И той, и Кадиев смятат, че помощта за пенсионерите и родителите не върви по правилния начин. Трябва да става през социалното подпомагане, а не за всички, категорични са те.

“Например при детските всички ще получат независимо дали имат нужда или нямат, а не на тези в нужда. Аз за 17-годишния ни син ще взема 40 лв. Имам ли нужда от тях? Нямам. Справедливо ли е на 24-ата година и при три деца да взема за последното 40 лв. при положение, че нямам нужда от тях. 120 хил. души в България вземат над 6 хил. лв. месечна заплата. Имат ли те нужда те от тия 40 лв.? Помощта е помощ, когато е насочена към конкретни хора”, коментира финансистът.

“Каква е гаранцията, че тези пари ще отидат наистина за децата. Те влизат в моята банкова сметка, а аз как ще ги изхарча? По-добре с тях да се намали таксата за детската градина, за да ходят децата на детска градина. Това е пример за разумно харчене. Проблемът ми не са тези 40 лв., а това ,че не мога да си запиша детето на детска градина, образованието е лошо, няма спортни площадки, много деца нямат лаптоп за дистанционно обучение. Дайте ги там парите”, посъветва Кадиев.

Финасова мощ или стиснатост

Относно хвалбата от събота на премиера Борисов за повишения кредитен рейтинг на страната ни от “Мудис” той коментира, че вдигането на рейтинга винаги е добре за имиджа на страната и възможността да се вземат кредити при по-изгодни условия.

“Но това е резултат на стиснастостта на правителството. “Мудис” оценява ниския ни дефицит, ниския ни външен дълг, това, че имаме високи резерви. Но това е, защото правителството не е направило достатъчно в помощ на бизнеса. Някои обявени икономически мерки още не са изчерпани, а други въобще не са започнали. Дори тези 500 млн. които ББР трябваше да предостави на бизнеса”, обясни Кадиев

“Не сме финансови мощни и най-малкото сътресение може да ни събори”, допълни той по повод наблегнатото на няколко пъти преди ден от Борисов записано в новата оценка на кредитния рейтинг на България.

“Цената на тази финансово мощ е замразяване на доходите. Имахме периоди в които минималната работна заплата не мърдаше, имахме стотици хора на социални помощи. На половин милион души ще раздадем хранителни пакети. Това ли е финансовата мощ?”, коментира Иван Нейков. Според него не е страшно вземането на заемите, както прави сега правителството, а че ще се изхарчат неразумни и за предизборни цели.

“Правителството харчи много, харчи глупаво. Тези надбавки за пенсионерите са неразумно харчене, особено дадени в летните месеците, когато е най-евтин животът”, заяви и Кадиев.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*