Dc2018/ октомври 6, 2020/ Новини/ 0 comments

46% от учителите нямат служебно дигитално средство (лаптоп), с който да могат да работят в или извън образователната институция. Останалите 54% са заявили, че имат служебни лаптопи на разположение за работа от разстояние.

Това сочат резултатите от национално проучване на Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” за готовността на образователната система за работа в електронна среда.

Оказва се, че и учениците не са добре осигурени технически – само 38% от тях имат дигитално средство за работа, а останалите имат само телефон или нямат никакво устройство.

В края на септември образователният министър Красимир Вълчев обеща държавата да закупи 80 000 устройства за електронно обучение – 20 000 за учителите и 60 000 за учениците. Това ще стане с европейски средства, но изисква време, тъй като трябва да се проведат съответните процедури по Закона за обществените поръчки.

Според респондентите в проучването на Синдикат “Образование” 43% от училищата имат отлична интернет свързаност, а в 53% от образователните институции мрежовата осигуреност е лоша в повечето класни стаи или съвсем отсъства.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*