Dc2018/ септември 29, 2020/ Новини/ 0 comments

Отлив от 5 на сто на български студенти да се обучават в чужди университети и ръст от 27 на сто на ученици в елитни училища за средно образование зад граница. Това показват данните на фирма “Интеграл”, която за поредна година организира международното изложение “Световно образование” у нас. То ще се проведе от 1 до 6 октомври със събития в София, Варна, Пловдив и Бургас.

Във форума ще участват най-предпочитаните у нас университети от Великобритания, Нидерландия, Дания и елитни средни училища от Англия и Швейцария. Те ще представят новите си програми и форми на обучение и стипендии за България.

Специализирани информационни центрове за кандидатстване във Великобритания, Нидерландия, Франция и Белгия, Дания и Швеция, Германия и Австрия, САЩ и Канада ще предоставят индивидуални консултации за избор на образование в чужбина.

Намаляват българските студенти зад граница заради Covid-19

Проектът отчита около 5% отлив на кандидатите за обучение в чужбина, като пряко следствие на Covid-19, съобщи Николай Христанов, мениджър “Висше образование” на “Интеграл” на пресконференция.

По предварителни данни над 5000 български студента – бакалаври и магистри, и тази година започват образованието си в западни университети. Значителна част от тях вече са отпътували за страните, в които се обучават, каза Христанов.

Пребиваването им е съобразено с условията за обучение в рамките на пандемията, като повечето западни университети предложиха хибриден модел на обучение – онлайн и присъствено.

Около 1200 българи отново се обучават в британски университети, което е спад от около 10% спрямо миналата година, посочи Христанов.

Въпреки промените в условията за прием на Острова след Брекзит, в офисите на “Интеграл” вече са заявени първите 11 ранни кандидатури за Великобритания, от които 5 за Оксфорд и Кеймбридж за специалности “Компютърни науки”, “Математика”, “Право” и “Биология”.

Цената на обучението се повиши след Брекзит и се движи в среден диапазон от 16 000 – 23 000 паунда. Британските институции търсят начини за допълнително финансиране на студентите от ЕС. В рамките на изложението ще се представят и първите оферти, като тази на университета Есекс, който предлага за българи стипендия от 5000 паунда за покриване на таксата за образование и допълнително финансиране от 2000 паунда за разходи за живот за първата година.

Непроменени остават таксите за граждани на Обединеното кралство, както и за българи, които имат и статут на уседналост, и тези, които започнат своето обучение преди 1 август 2020 г.

Сред търсените специалности, които се предлагат основно от университети във Великобритания, са “Дизайн на електронни игри”, “Генетика”, “Биомедицина” и “Наука за здравословното хранене”.

Тъй като Ирландия се превръща в новата достъпна възможност за кандидатстване с английски език след Брекзит със специалности на европейско ниво като “Бизнес”, ИТ, “Биотехнологии”, “Инженерни програми”, на изложението за първи път се представят два ирландски университета – държавният Dundalk Institute of Technology и частният Griffith College Dublin.

Нидерландия остава предпочитано място за българските студенти. България заема 5-о място по прием на международни студенти в Нидерландия с общ ръст на кандидатите от 3200 на 3680 студенти към 2020 г. Преди нас са Германия, Италия, Китай и Белгия.

По-сериозно расте броят на студенти, които се обучават в академични университети – от 1100 на 1458. Останалите 2222 се обучават в университети с практическа насоченост.

Българите избират основно университети като Tilburg University, Eindhoven University, University of Groningen, Fontys University of Applied Sciences, Erasmus University Rotterdam, част от които ще участват в изложението. Предпочитани специалности тук са “Икономика”, “Международен бизнес”, “Компютърни науки” и “Инженерство”.

Коронакризата не оказва влияние върху средното образование зад граница

“Световно образование” отчита 27% ръст на заминалите по проекта “Световно образование” деца за завършване на елитни училища в Англия, Швейцария, Италия, Германия, Австрия и Франция, съобщи Таня Илиева, мениджър “Средно образование” в чужбина на “Интеграл”.

Според нея подготовката за най-престижните колежи в Европа е дълъг и планиран процес, който не се е повлиял пряко от Covid-19 заради възрастовите ограничения и сериозните намерения на кандидатите.

В Англия и Италия децата са задължително под карантина за 2 седмици и стартират обучението си онлайн.

В останалите държави учебната година започва нормално – присъствено в клас с всички необходими предпазни мерки, според предписанията на местните здравни власти.

Като основни алтернативи на обучението в Англия консултантите посочват програмите за обучение на английски в училища в Португалия и Испания.

Предвид ръста на кандидатите, в България ще пристигнат представители на швейцарския престижен Collège Lycée Saint Charles, който от 2020 г. въвежда IB дипломната програма след 10-ти клас и предоставя преференциални стипендии в зависимост от успеха от входните тестове.

Сред участниците ще са и оглавяващият класациите на Великобритания Oxford International College, D’Overbroecks Oxford, Bromsgrove school, Abbey DLD, BBIS Berlin Brandenburg International School, чиито възпитаници се готвят за прием в топ университетите от Оксбридж групата.

Всички участници и във физическия, и в онлайн варианта на изложението, ще отпускат академични стипендии за изявени деца в областта на математиката, спорта и изкуствата и с общи академични знания.

Летните езикови курсове продължават

Въпреки пандемията 46 деца са пътували на езиков курс през това лято, съобщиха още от “Интеграл”. Програмите са протекли нормално, децата са се прибрали здрави в България. Част от учениците са провели и онлайн обучения, което е отчетено като добър заместител на езиковата подготовка в чужбина.

Езиковите центрове вече се подготвят за лято 2021, като най-активни са центровете в Германия, Швейцария, Ирландия и част от тези във Великобритания.

По време на “Световно образование” ще бъде предоставена информация, както и записвани деца за Лято 2021 по цени от 2020 г. и включване в групови ваканции в Германия, Англия, САЩ, Португалия.

Онлайн изложението ще се проведе на 4 октомври на специализирана онлайн платформа с лесен достъп за регистрация и участие в няколко стъпки, описани на страницата на “Световно образование”. То предлага над 25 специализирани щанда с жива връзка с представители от Нидерландия, Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Дания, Гърция и България.

Платформата позволява едновременна комуникация с няколко институции във видео разговор или чат сесии на живо. Всеки участник ще получи достъп до информативни дигитални материали, които ще заместят напълно хартиените каталози и брошури.

Консултантските семинари по водещи теми ще се проведат само в присъствената форма на изложението. Препоръчва се предварителна регистрация с цел спазване на епидемиологичните мерки.

Предварителната регистрация за присъствена и онлайн форма на участие се извършва на https://www.world-education.eu/.

Присъствените сесии на Световно образование ще се проведат както следва: на 1 октомври 2020 г. в хотел “Черно море” във Варна, на 2 и 3 октомври в Международно висше бизнес училище в София, на 5 октомври в хотел “Пловдив” и на 6 октомври в хотел “Приморец” в Бургас.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*