Dc2018/ септември 16, 2020/ Новини/ 0 comments

Eксперти от Националния център за заразни и паразитни болести и от Министерството на здравеопазването предлагат дадено училище да преминава към електронно обучение, ако 10% или повече от всички ученици са положителни за Covid-19.

Това каза в интервю за “Нова телевизия” главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб (НОЩ) срещу коронавируса доц. Ангел Кунчев.

Ангел Кунчев: Не знам какво ще стане през октомври и ноември

Кунчев посочи, че експертите са му представили в понеделник детайлен доклад за това как да се действа при различните сценарии на развитие на епидемичната обстановка, но по думите му животът е по-сложен и ще се действа максимално гъвкаво. “Подготвеният документ е доста сложен и доста научен и трудно ще бъде намерен приложение в практиката. Животът е доста по-разнообразен от това, което си мислим и вкарването му в такива граници доста пречи”, посочи Кунчев.

На този етап дори при една положителна проба на ученик цялата засегната паралелка ще преминава в онлайн режим за две седмици. Според Кунчев е много вероятно, ако 3-4 класа в едно средно училище имат заразени, цялото учебно заведение да превключи на такъв режим, защото много от родителите ще откажат да водят децата си.

Държавният здравен инспектор отказа да прави каквито и да било прогнози за това как ще се развие епидемията през октомври и ноември. Той обаче отрече куп слухове като например този, че властите щели да връщат КПП-ата след 1 октомври.

На този етап експертът смята, че при каквато и да е заболеваемост няма да се стигне до затваряне и блокиране на цели градове, защото тази мярка е с тежки икономически последици, а в същото време няма достатъчно голям принос за намаляване на заболеваемостта от медицинска гледна точка.

Няма да има глоба от 1000 лв. за родители, невзели навреме детето си при симптоми

Доц. Ангел Кунчев и министърът на образованието Красимир Вълчев категорично отхвърлиха предложението на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” за налагане на глоба от 1000 лв. на родител, който не успее да прибере от училище до час детето си, ако то прояви грипоподобни симптоми. Според властите предложението е абсурдно и крайно неадекватно на ситуацията.

“Не е целта училищата да бъдат санкционираща институция. Те трябва да бъдат подкрепящи”, коментира Красимир Вълчев. “Абсурдно е да плашим родителите вместо да изпратим децата на училище с едно добро чувство, защото 15 септември винаги е бил празник”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Родители: Неглижирането на епидемията е неморално

По повод протеста на родители на 14 септември срещу носенето на маски в коридорите в училище доц. Кунчев посочи, че България има възможно най-меките мерки в Европа. Той даде пример с Гърция, където маските са задължителни дори по време на час.

Междувременно, друга група родители изпратиха отворено писмо до властите и медиите, в което настояват за задължително носене на маски от всички граждани на закрити обществени места, а в училищата – навсякъде, с изключение на класните стаи.

“Осъждаме отказа от носене на маска и неглижирането на епидемията от Covid-19 като неморални и противоправни действия, които застрашават общественото и личното здраве и са заплаха за живота на гражданите”, се посочва в отвореното писмо. То е подписано от граждани, обозначили се като Родители, обединени за безопасно образование на децата си.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*