Dc2018/ юли 10, 2020/ Новини/ 0 comments

Депутатите приеха промените, според които до 2023/2024 г. всички деца на 4 години трябва да са тръгнали на предучилищна.

Промени в закона, приети на първо четене

МОН дава 3 години на общините да се подготвят за предучилищно образование

Има план за 5000 нови места

Децата, навършили 4 години, задължително ще бъдат обхванати в предучилищно образование. Когато няма детска градина в населеното място, заниманията им ще мога да се провеждат и в училища, в които има условия за това. Това е една от промените в Закона за пред­училищното и училищното образование, която прие на първо четене Народното събрание.

Със 105 гласа “за”, 4-ма “против” и 52-ма “въздържали се” народните представители одобриха още регламентиране на до 20% дистанционни часове в иновативни училища, както и контрол върху настоятелствата.

Въвеждането на предучилищното образование за 4-годишните деца ще има 3 години отлагателен срок, вместо планираните досега от ресорното министерство 2 години. Така от учебната 2023/2024 всички общини трябва задължително да са се подготвили да изпълнят новия текст в закона. В големите градове като София, Пловдив, Бургас и Варна ще трябва да са осигурили нужните места, които сега не достигат. Заделени средства за изграждане на 70 нови детски градини с над 5000 места.

Предвидена е и възможност по решение на кметовете заниманията да могат да се провеждат само в детските градини.

Системата ще бъде подготвена, каза председателят на Комисията по образование и наука Милена Дамянова по време на дебата. Тя изтъкна, че общините, които са готови, могат да приемат 4-годишните деца от тази есен.

Според Галя Захариева от ГЕРБ нямало професионалист в системата, който да не отчита позитивите от ранната подготовка на децата. От БСП контрираха, че като според тях трябва да се говори не за образование, а за предучилищна подготовка. Те не подкрепиха промените, защото според тях предучилищното образование за 4-годишните не трябва да е задължително.

С 6 млн. лв. от бюджета за 2020 г.

Покриват таксите на социално слаби родители

Държавата да подпомага родителите при заплащането на такси за ползване на детски градини, ако те са на социални помощи и/или месечни семейни помощи за деца по реда на закона за социално подпомагане и закона за семейни помощи за деца, е предвидено още в закона.

Така в бюджета за 2020 г. са отделени 10 млн. лв. за въвеждането на задължителна предучилищна за 4-годишните. Според разчетите малко над половината от тях – 6 млн. лв. ще отидат за цялостно или частично покриване на таксите.

В мотивите си от МОН обясняват, че обикновено децата на такива родители, формират основния дял на необхванатите и преждевременно напускащите образователната система.

Към момента обхванатите в предучилищно образование са 91,5% от 5-годишните и едва 78% от 4-годишните деца. Разликата от 13,5% са деца, чийто майчин език не е български и у родителите им липсва отношение към образованието.

Онлайн часовете остават

С поправките в закона се прави и законова регламентация на обучението в електронна среда. То може да бъде не повече от 20% от учебния план, като може да се използва при всякакви извънредни обстоятелства – грипни ваканции, климатични или други фактори, които не позволяват присъствено обучение. Това право обаче ще имат само иновативни училища, и то само за учениците от V до XII клас.

Зам.-министър Таня Михайлова:

Ранната подготовка е важна 

По-ранното обхващане на децата е от голямо значение за тяхното развитие, защото това е времето, в което се оформят основните познавателни и част от социално-емоционалните умения. Това посочи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, която представи промените в закона и мотивите за тях пред депутатите.
По-рано тя съобщи, че заради COVID-19 МОН работи по три сценария за начало на новата учебна година – нормално започване, частично отваряне на училищата или изцяло онлайн обучение.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*