Dc2018/ юни 30, 2020/ Новини/ 0 comments

Ако едно дете не ходи на частни уроци, вероятно няма да влезе в набеденото за най-добро училище, но ще отиде в школо, което малко или много ще съответства на нивото му. В това няма нищо лошо и не означава, че няма да стане нормален, добър и можещ човек, коментира просветният министър Красимир Вълчев. 

По думите му има свръхфиксация върху изпитите на седмокласниците и отбеляза, че по някои предмети има недостиг на часове.

“Само в учебния час не можем да разчитаме, че детето може да придобие необходимите знания. По-важен е характерът на въпросите. Ако ние не направим въпроси, които да не мерят заучаване, тогава и част от стимулите за частните уроци ще отпаднат”, посочи Вълчев пред бТВ.

Според него частните уроци са полезни от гледна точка на това детето да бъде накарано да учи допълнително. 

Това обаче може да се случи и от визуализирано образователно съдържание в училищата, смята той.

Моето мнение е, че няма изпит, който веднъж завинаги да ти гарантира успешна писта в живота. Няма изпит, на който, ако не успееш, няма да се справиш по-нататък. Все по-малко ще зависи какво си учил и все повече ще се търси какви знания и умения си придобил”, каза Вълчев.

Той обясни, че изпитите на седмокласниците са преминали нормално и отбеляза, че резултатите са съпоставими с тези от миналата година, което обаче не е удовлетворяващо.

“Бяхме изправени пред предизвикателството да работим почти цял срок в електронна среда. На първо четене училищата със средни и високи резултати са подобрили успеха си, но тези с ниски – не са успели, като дори някъде имаме влошаване”, посочи той.

По думите му към момента около 50 000 деца се обучават по линия на преодоляване на образователната трудност.

Заради обстановката класните стаи са изнесени в дворовете на училищата, като децата със слаби срочни или годишни оценки, както и тези, които не са участвали ефективно в електронното образование, ще вземат между 80 и 120 часа. 

Основните два предмета, по които децата работят са литература и математика.  

“Броят на учениците, които се явиха на матурите тази година е по-нисък. За съжаление, имаме голям процент отпадане в гимназиалния етап”, допълни той. 

Според него най-често отпадането е било след VII и VIII клас.

“И сега е така. Поставили сме за задача децата да продължат образованието си и след VII клас. Увеличихме и годините за придобиване на свидетелство за управление на МПС до X клас, което повиши мотивацията”, обясни той.

Той допълни Министър Вълчев се надява от 15 септември децата да учат присъствено. Според него това е най-доброто обучение, защото помага за социализацията и интеграцията на децата.

“Ще направим всичко възможно да имаме организация на работа за присъствено обучение със съответните мерки и протоколи”, коментира той.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*