Dc2018/ юни 18, 2020/ Новини/ 0 comments

Министерство на образованието и науката, МОН

Отчитаме успешна сесия в неочаквани условия. Справиха се учениците и училищата като организация. Можем да говорим за организационна мобилизация на системата, нямахме проблеми. Това заявиха от Министерството на образованието и науката относно държавните зрелостни изпити тази година. 
 
На ДЗИ 2020 броят на участвалите на изпита по желание е 609, този брой е значително по-голям от предходни години.  Най-много зрелостници са избрали втора матура по английски език, биология, география и икономика, философски цикъл. Преди години географията водеше. Най-малко са избрали да положат изпит по италиански език. 
 
Резултати по предмети: С 2, 61 точки е по-висок резултата на изпита по БЕЛ. С висок резултат са изпитите по шестте чужди езика. По 9 от предмети резултатите са по-високи от предходната учебна година, по 4 предмета има по-ниски резултати, по френски език са приблизително еднакви. Резултатите на момичетата са значимо по-високи. 

Намалението е в диапазона 1,5 -2 точки, не е голямо. Където са по-високи, повишението е значимо, средно с 5,5 точки. Средната оценка на матурата по БЕЛ е 4,20, на втория 4,84. Има нисък процент слаби оценки. Подобряват се уменията да формулират теза, но срещат трудности при възприемане и резюмиране на информация. Няма зрелостник с 0 точки на двата изпита, по-голям отлични оценки по БЕЛ и на втората матура, по-малко слаби оценки и на двата ДЗИ.

Тази учебна година завърши дистанционно заради пандемията от COVID-19.  По тази причина от матурите беше свален част от учебният материал. Така учениците се подготвяха само по уроците, взети преди извънредното положение.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*