Dc2018/ юни 1, 2020/ Новини/ 0 comments

Организацията за провеждането на Държавния зрелостен изпит по Български език и литература е добра, въпреки че тази година обстановката е необичайна. Това каза пред БТВ просветният министър Красимир Вълчев. По думите му най-голям проблем е било осигуряването на необходимите квестори.

“Имаме резерв от квестори на училищно ниво – във всяка една стая по двама. Дори един да не дойде, другият може да поеме. Има камера във всяка една стая, която също гарантира срещу преписване. Имаме резерв от квестори на областно ниво”, допълни образователният министър.

Той обясни, че преподавателите в рисковата група са се отказали да бъдат квестори и са били заменени с по-млади техни колеги.

“Като физическа среда, училищата са възможно най-безопасните места. Били са затворени 2, 5 месеца, дезинфекцират се всяка седмица. С всички мерки за дистанция, не би трябвало да има риск от заразяване. По-безопасни са от всеки един друг обект”, каза Вълчев.

Министърът на образованието посочи, че близо 90% от училищата са успели да усвоят целия учебен материал, дори темите, които не са заложени в конспекта за матурата. Той обясни, че тази година забавяне е имало и заради грипните ваканции, но повечето учители са компенсирали времето заради липсата на училищни екскурзии и зелени училища.

“10% ни декларираха, че трудно обхващат учениците по време на извънредното положение. Като цяло, обучителният процес протече добре в електронна среда. Но образованието не е само обучение, то е и социализация. Надявам се в началото на следващата учебна година да се върнем към присъствената форма”, отбеляза ресорният министър.

Вълчев обясни, че учениците, които не са взели необходимия материал ще се върнат лятото в клас, като уроците най-вероятно ще се преподават на открито. “1-2% от учениците изобщо не са участвали в онлайн обучението. 10-11% са участвали асинхронно, но предимно чрез социални мрежи, но не и чрез образователни платформи. Тези деца сега ще доучат, ако не успеят да компенсират изоставането, ще останат в същия клас”, посочи Вълчев и каза още, че общият брой на тези деца е около 40 хил. от 730 хил.

Просветният министър коментира, че се надява учебната година да започне на 15 септември, но Министерството на образованието е готово датата да бъде отложена. Вълчев заяви, че е спрял затварянето на осем училища.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*