Dc2018/ май 19, 2020/ Новини/ 0 comments

Децата няма да с маски в детските градини, няма как да се спазва и дистанция между тях. Предпазни средства ще носят учителите и помощният персонал, а малчуганите от отделните групи ще стоят далеч едни от други, докато са в забавачката.

Това са част от евентуалните мерки, които ще трябва да се спазват в детските градини, когато те отново отворят врати. Очаква се решение за възобновяване на работата им да има около 24 май. Към момента решение за това дали броят на децата в групите да е намален до 10-12 няма.

Това става ясно от отговори на Министерството на образованието и науката във връзка с функционирането на забавачките в условията на разпространение на коронавируса. Те бяха публикувани от Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Ще се тестват ли персоналът и децата

От информацията става ясно, че няма как всички учители и помощен персонал да бъдат тествани за коронавирус преди детските градини да отворят. Нарочни изследвания на хората от системата ще се правят, но вероятно за месец ще бъдат обхванати само няколко хиляди преподаватели.

Тестовете на първо време би трябвало да се поемат от образователното министерство. Няма как обаче всеки ден да се проверява дали персоналът в градините не е заразен с Covid-19.

Няма да са нужни и изследвания при връщането на децата в градините. По принцип здравните разпоредби изискват при дълго отсъствие да се правят редица тестове, но в тази ситуация това няма да се случи. Целта е да не се струпат хора пред лекарските кабинети и лабораториите, което ще създаде риск от разпространение на заразата.

Родителите ще носят отговорност за това да пратят децата си здрави на градина.

Ще има ли ограничение на броя на децата в група

Намаляването на броя на децата в една група е сред основните разисквани теми преди отварянето на градините. От Националния оперативен щаб и от здравното министерство на няколко пъти казаха, че първоначално в забавачките ще има по-малко деца. От отговорите на образователното министерство става ясно, че решение още няма. От ведомството щели да предложат максимумът деца в група да е 14 при 20-30 в момента. При тази ситуация, ако всички родители или поне повечето, решат да пуснат децата си на забавачка, ще трябва те да ходят на смени – едната седмица едните, другата – другите.

В понеделник зам.-кметът по образованието в Столичната община Тодор Чобанов коментира пред БНТ, че такова ограничение за столицата трудно ще се приложи, защото не може общината или градината да каже кои деца да посещават и кои не.

От образователното министерство обясняват, че при ограничение на броя на децата в група предварително ще се питат родителите дали и кога смятат да пуснат малчуганите на забавачка. Ако се окаже, че желаещите са повече, ще се прави график. Надеждите са част от семействата да оставят децата си вкъщи, а и образователното министерство ще призове за това, ако хората имат възможност.

Възможно е обаче да се стигне и до създаване на сборни групи, ако част от персонала откаже да се върне на работа.

Как ще се контролира дали децата са здрави

Всеки ден при приемането на децата медицинската сестра в градината ще трябва да проверява дали те са здрави. Това се правеше и без епидемия от коронавирус в страната, но сега контролът трябва да е по-строг. Към момента няма указания дали задължително ще трябва да се мери температурата на входа, или децата ще се връщат само ако са видимо болни.

Очакват се указания и за начина на употреба на предпазни средства от персонала на градините. Според Тодор Чобанов маски и/или шлемове ще се осигуряват от бюджета на детските заведения, а общината ще помага, ако се наложи.

Децата няма как да стоят с маски в помещенията.

Как ще се спазва дистанция

Няма да се изисква от децата да спазват дистанция, когато са в градината, нито помежду си, нито с персонала. Няма как да се разредят и леглата в помещенията за спане.

Работата в градините ще бъде организирана така, че да не се сместват отделните групи в двора или в коридорите. Персоналът, който се грижи за една група, също не трябва да има близки контакти с колегите си от другите групи.

Родителите няма да бъдат допускани в сградите на градините, а ще оставят децата отвън. От там и ще ги взимат.

Децата пък ще прекарват колкото се може повече време на двора.

Какво става, ако има случай на коронавирус

Ако в детската градина се установи случай на болен от коронавирус, тя ще бъде затворена и всички ще са под карантина. Това важи за децата, за персонала и за техните семейства.

Директорите няма да носят персонална отговорност за разпространение на заразата. Това може да се случи само ако са виновни за неспазване на противоепидемичните мерки. 

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*