Dc2018/ май 18, 2020/ Новини/ 0 comments

Софийският университет “Св. Климент Охридски” тази година ще приема извънредно студенти основно с оценките от матурите. Промяната се налага заради епидемията от коронавирус и наложените ограничения.

Решението за изменение на правилата за кандидатстване е взето ото академичния съвет на университета, съобщиха от там. Матурите ще са вход за 116 от 118 бакалавърски програми (изключение са само “Медицина” и “Фармация”, за които са нужни изпити).

Висшето училище ще организира само три кандидатстудентски изпита – по биология, по химия и по математика II. С оценките от изпитите по биология и химия ще се кандидатства за “Медицина” и “Фармация”, както и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет. С оценката по математика II ще се приемат студенти в специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет.

В една от най-търсените специалности в Софийския университет – “Право”, тази година ще се влиза с оценката от матурата по български език и литература, която е задължителна за всички завършващи средно образование, и с общия успех от дипломата. По принцип за тази специалност има изпити по български език и литуратура и по история.

Кандидатстудентските изпитите ще се проведат както следва:

– Химия – от 9.00 часа на 14 юни 2020 г.;

– Биология – от 9.00 часа на 20 юни 2020 г;

– Математика II – от 9.00 часа на 21 юни 2020 г.

Кандидат-студентите, които до този момент не са подали заявления за явяване на изпит, могат да се регистрират в срок до 10 юни 2020 г. единствено чрез електронната система на университета.

Подалите заявления за отменени кандидатстудентски изпити ще бъдат обезщетени чрез електронно генерирани поименни ваучери с левовата равностойност на заплатената такса. Електронните ваучери могат да се използват като средство за заплащане на такси за подаване на заявления за явяване на кандидатстудентски изпит или за подаване на документи в електронизираната система. Средствата от неизползваните електронни ваучери ще бъдат възстановени след края на кампанията.

Кандидат-студентите се регистрират за класиране в срок от 22 юни до 3 юли 2020 г. отново чрез електронната система.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*