Dc2018/ май 12, 2020/ Новини/ 0 comments

Преподавателите, които се съгласят да са квестори на предстоящите матури, изпитите след VII, както и изпитите за професионална квалификация, ще получат бонус от 80 лева. Същата сума ще бъде дадена на директорите на училища, в които се провеждат такива изпити, на членовете на комисиите, назначени за тях, включително и на непедагогическия персонал.

Това е записано в анекс към колективния трудов договор в областта на образованието, подписан в понеделник. Новите текстове бяха оповестени от Съюза на работодателите в народната просвета.

Преди време от синдикатите предупредиха, че може да е трудно да се намерят квестори за изпитите, тъй като преподавателите се притесняват да не се заразят с коронавирус при контакта си с децата. От образователното министерство обещават да се предприемат сериозни мерки, учениците в едно помещение да са малко – не повече от 10 в стандартна класна стая, и те, и преподавателите ще са с предпазни средства, училищата ще се дезинфекцират, а за изпитите ще се ползват и физкултурните салони.

Промените в колективния тредов договор, подписани в понеделник, предвиждат още допълнителни 20 дни платен отпуск за непедагогическия персонал в детските градини (основно помощник-възпитатели или т. нар. “лели”, администрация, охрана и т.н.), както и в училищата. Допълнителните дни са за синдикални членове и са само за 2020 г., а причината е извънредното положение, в което детските градини са затворени, а училищата работят дистанционно, а помощният персонал е в принудителен отпуск.

До момента платената почивка на непедагогическия персонал в образователната система беше 28 дни. Още миналата седмица министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че той ще бъде удължен, защото вече привършва и хората на тези позиции трябва да излязат в неплатен отпуск и да останат без доходи.

Педагозите имат 56 дни платен отпуск според колективния трудов договор.

Към момента детските градини и яслите остават затворени поне още две седмици. Директорите или общините могат да организират работата им така, че да се осигури заетост и за педагозите, както и за помощния персонал. Учителите могат да провеждат кратко онлайн обучение, да подготвят и изпращат задачи на децата, които обаче не са задължителни. За това могат да се водят на работа по 1-2 дни в седмицата, а останалите да са в отпуск.

Помощният персонал пък може да бъде зает с почистване, освежаване, дезинфекция, поддържане на сградите на градините и училищата и това време да се смята за работно.

 

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*