Dc2018/ май 11, 2020/ Новини/ 0 comments

Яслите и детските градини продължават да бъдат затворени и едва ли това ще се промени в рамките на следващата седмица. Това мнение сподели министърът на образованието Красимир Вълчев пред Канал 3.

“Трябва да бъде предпазливи, защото връщането на децата в детските градини създава рискове за обособяване на нови огнища на коронавируса“, казва Вълчев. “Съмнявам се, че следващата седмица ще вземем решение да ги отворим. Много се надявам в следващите месеци това да се промени, но за сега здравето остава по-важно“.

Предстоящата изпитна сесия за студентите също е сред горещите въпроси за образованието. “Една част от изпитите ще бъдат проведени дистанционно, там където е възможно“, обяснява министърът. “Там където не е, изпитите ще са индивидуални или в по-малко групи“.

Министър Вълчев забелязва една положителна тенденция, че електронното обучение отчита повече присъствие на студентите, отколкото по време на редовното. Той смята, че всички реномирани висши училища отдавна залагат на този модел и е видно, че той трябва да остане и да се усъвършенства в България, защото е видно, че работи.

“60% от приема в гимназиите очакваме да бъде в професионални паралелки тази година“, коментира Красимир Вълчев по темата за гимназиалното образование и тенденциите, които се забелязват през последните години. “Тази година се увеличи приемът на отличниците в професионалните гимназии. Най-често те избират сферата на информационните технологии. Репутацията на професионалното образование се връща малко по малко“.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*