Dc2018/ май 4, 2020/ Новини/ 0 comments

Матурите и изпитите за седмокласниците ще включват малка част от материала, изучаван по време на дистанционното обучение. Това обясни образователният министър Красимир Вълчев в неделя пред БНР.

По същото време оперативният щаб обяви, че изпите ще бъдат проведени. Остава да се уточни как ще бъдат организирани. Министър Вълчев призна, че различните училища са се адаптирали към извънредното положение с различна скорост.

Някои училища са започнали да разглеждат нови теми още през първата седмица на извънредното положение, но на други места това е станало чак през третата седмица.

“Няма единна скорост на преподаване в различните училища. Със сигурност на изпитите ще се включва материал и от дистанционното обучение, но ще включим по-малко материал”, коментира Вълчев.

Вероятно тестовете за седмокласниците ще се проведат между 15 и 21 юни. Матурите ще бъдат около 6-7 юни. Учениците, които са болни от коронавирус или в карантина по време на изпитите, ще могат да се явят дистанционно.

“Тази седмица близо 30 деца, които са в 7-и и 12-и клас, бяха в условията на карантина. По време на матурите и оценяването вероятно между 20 и 30 деца може да бъдат възпрепятствани да проведат изпити. Единият вариант е по същото време, но в други условия те да положат изпитите, другият вариант, особено за дванадесетокласниците, е да се явят на втора сесия в края на август”, каза Красимир Вълчев.

В края на юни най-рано ще може да се оцени и доколко дистанционното образование е довело до допълнително неравенство между учениците.

“Трябва да бъдем предпазливи в предстоящите седмици, дори да има подобрение в ситуацията. Не може да очакваме, че до седмици епидемията ще стихне”, коментира министърът на образованието.

Според него изтеглянето на матурите за по-късна дата няма да забави издаването на документи на учениците за кандидатстване в университетите.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*