Dc2018/ май 4, 2020/ Новини/ 0 comments

Задължителните изпити за външно оценяване в края на IV и X клас тази година ще бъдат отменени. Предложението е на Министерството на образованието и науката. За да стане факт, ще трябва да се промени Законът за предучилищното и училищното образование, тъй като тестовете от националното външно оценяване са записани в този нормативен акт.

“Тази година не си заслужава рискът да ги провеждаме”, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев в четвъртък пред бТВ. До момента образователното министерство държеше на тези изпити, тъй като те дават оценка за работата в системата, в отделно училище, а и за малка част от учениците са вход за друго училище.

Сега обаче министерството е готово да се откаже от тези изпити, за да не се създаде риск от разпространение на коронавируса с връщането на хиляди ученици в клас за препитванията.

Вълчев припомни, че в сряда беше решено учебната година да завърши дистанционно за всички класове. В училище ще се върнат само седмокласниците и дванадесетокласниците, но само за да се явят на изпитите за гимназия и за матурите. Те няма да бъдат отменени, а само отложени. Ще бъде намален материалът за изпитите, а следващата седмица ще е ясно кои теми отпадат и кога точно ще са изпитите. Решението за това ще бъде взето на базата на това до къде са стигнали повечето училища с материала по време на дистанционното обучение.

За децата, които не могат да се явят на тестовете, тъй като са под карантина или болни от коронавирус, ще има алтернативна дата или дистанционен изпит.

Вероятно след 13 – 14 май ще бъде дадена възможност за индивидуални консултации за учениците, които имат нужда от това, както и за изпити за повишаване на оценките.

Министърът обясни, че удължаване на учебната година за училищата и университетите няма да има. Не се очертава и нулева година за студентите по някои специалности, за които се изисква практика. Вълчев припомни, че университетите в момента работят с дистанционно обучение. Част от висшите училища организират и онлайн кандидатстудентската кампания.

Той припомни, че засега не се предвижда отваряне на детските градини и яслите.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*