Dc2018/ май 4, 2020/ Новини/ 0 comments

Обмислят зрелостниците да се явяват в собственото си училище

Материалът от последните 2 месеца няма да влезе, каза министър Вълчев

Не повече от 10 ученици в стая да държат изпитите след VII и XII клас, а не както досега между 13 и 15. Вероятно това ще е една от промените, които ще бъдат разписани в указанията за провеждане на Националното външно оценяване (НВО) и Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) тази година. Около това предложение са се обединили всички страни – родители, учители и образователното министерство, съобщи за “Труд” Диян Стаматов, директор на 119. СОУ в София и бивш зам.-министър на образованието.

Утре се очаква да бъдат съобщени новите дати за изпитите, а във вторник – какъв материал конкретно по дисциплини ще влезе в НВО и ДЗИ, посочи по БНР ресорният министър Красимир Вълчев. По думите му зрелостниците ще се явяват в първата седмица на юни, а седмокласниците – през третата седмица.

Това е между 12-14 дни по-късно от първоначално обявения график. Материалът от последните 2 месеца няма да се включва, но ще има такъв, преподаден по време на дистанционното обучение, допълни Вълчев.

“Разпределението на материала трябва да бъде изключително прагматично, да не бъде толкова обвързвано с програмата – учили сме го това или не. По-скоро да се види цялостната грамотност на ученика по български, цялостната математическа негова висота”, обясни пред “Труд” Диян Стаматов.

По думите му се очаква до 2 седмици да се изяснят детайлите по организацията. Има вариант при ДЗИ този път зрелостниците да се явяват в собственото си училище.

Предложения и решения

Нужни са повече квестори и резерви

Според настоящите правила, седмокласниците държат изпит в своето си училище. Логиката на НВО е да ги квесторират учители, които не са от самото училище. Сегашната ситуация обаче действа малко притеснително, обясни пред “Труд” Диян Стаматов.

Затова в тази посока министерството трябва да вземе решение остава ли досегашният вариант или се променя нещо, така че учителите да са квестори в тяхното училище. “За мен е по-благоприятно да се съхрани сегашният вариант, въпреки рисковете, които крие неизвестността дали всички квестори ще дойдат”, каза директорът на 119. СОУ. Затова би следвало и резервът от 3-4 учители квестори тази година да бъде увеличен с поне 1/3, колкото повече ще бъдат и стаите, ако бъде разпоредено до 10 деца да се явяват в една стая.

Най-малко 4 вида плодове

Вкарват биохрани и мед в училищата

На учениците ще раздават и мед по 12-15 гр. на ден.

В училищата и детските градини задължително да се предлагат биохрани и мед, предвижда промяна в Наредба №8 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове. Тази възможност е предвидена за прясно пастьоризирано мляко, млечни продукти – кисело мляко, сирене и кашкавал, за плодове и зеленчуци и за пчелен мед. Сред аргументите на вносителя – министерството на земеделието, е, че съвременните родители все повече предпочитат да хранят децата си с биологични продукти, тъй като те са най-безопасни и най-полезни за детето.

Биохраните и пчелният мед стават част от схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко”, предвижда друга промяна. Най-малко 4 различни вида плодове и/или зеленчуци месечно и най-малко 4 от доставките, но не повече от 6, трябва да се именно биологично произведени за учебна година.

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*