Dc2018/ май 4, 2020/ Новини/ 0 comments

Тийнейджърите в Джорджия получават тапия само със свидетелство за завършен курс и писмо от родител

Жителите на американския щат Джорджия вече ще могат да получат шофьорска книжка и без да полагат задължителния до момента изпит по кормуване, гласи заповед на губернатора Брайън Кемп. Мярката е наложена от съображения за безопасност във връзка с Covid-19.

За момента тя е временна, само до края на извънредното положение в щата, но коментатори се чудят дали няма да бъде направена постоянна. Поне четири други щата обмислят да направят същото.

Занапред жителите между 16 и 18 години, които са изкарали шофьорски курс и са получили документ от инструктора, ще могат да кандидатстват само с него и с писмено разрешение от родителите си. В Джорджия, както и почти навсякъде в САЩ, шофьорската книжка е и основен документ за самоличност.

Много експерти отдавна критикуват щатските изпити по кормуване като твърде еднотипни и рутинни.

Когато запишат шофьорски курс, американските младежи получават т. нар. Learner’s Permit – разрешително да управляват автомобила като курсанти. В повечето щати има изискване да притежават това разрешително за определен период – примерно няколко месеца, преди да кандидатстват за книжка. Другите две изисквания за нея са изпит по теория и изпит по кормуване. 

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*