Dc2018/ февруари 26, 2020/ Новини/ 0 comments

Училищата и градините ще имат дълъг гратисен период за модернизиране

Отворени пространства, възможност за интерактивно обучение, по-зелени  дворове, по-шарени сгради. Това са част от изискванията към сградите на училищата и детските градини, които са част от проект на Наредба за физическата среда в детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.

В документа се предвижда учениците от І до ІV клас да стоят на индивидуални чинове, а в класните стаи да има обособени зони за отдих.

Заложени са и изисквания към оборудването на кабинетите по природни науки – химия, биология и физика, както и към стаите, в които се изучават технологии и предприемачество, към компютърните и езикови кабинети.

За постигането на заложените изисквания е даден период от 10 години.

В последните години голяма част от училищните сгради в страната бяха ремонтирани със средства от еврофондовете, но по старите изисквания. Така средата за учениците не се промени драстично. Рядко се срещат дори по-нестандартни решения за цветовете на фасадите и в помещенията.

Отворени пространства

Наредбата предвижда при изграждането на нови училища и при реконструкцията на съществуващи сградите да се планират така, че да дават възможност пространствата за учене да са отворени, да може няколко класни стаи да се обединят посредством подвижни прегради, да се правят вътрешни зелени пространства, места за отдих. Помещенията трябва да са боядисани в подходящи цветове, които да се използват и за визуално отделяне на пространства в общите помещения.

При строителство на нови училища и реконструкция на съществуващи сгради, трябва да се предвиди възможност учениците да стоят на самостоятелни места, които да могат да се разместват – да се поставят в кръг, да се отделят на по-малки групи и в други конфигурации.

Дворовете пък трябва постепенно да станат по-зелени, а не да са покрити с асфалт и плочки. Предвижда се в тях да има амфитеатрални пространства за обучение, мероприятия и занимания по интереси на открито. При възможност трябва да се обособяват и зони за фитнес на открито.

Забавачките със зеленчукова градина

За помещенията в детските градини на практика не се предвиждат съществени промени от сега съществуващото положение. Те трябва да имат зона за игра, столчета и маси, както и място за сън. Едно помещение трябва да се ползва от една група, а спортният, музикалният салон, дворът – от всички деца. Предвижда се да има и поне по една площадка за спорт на открито.

Към сградите на забавачките се предвижда природен кът, а при възможност и опитна градина, в която да се отглеждат зеленчуци и билки и да се наблюдават животни като птиците, например.

Безопасност на движението

В детските градини и училищата задължително трябва да има площадки за обучение по безопасност на движението – навън и преместваеми такива вътре.

Там трябва да има светофар, стоп палка, сигнално-предпазни жилетки, пътни знаци, конуси, детски велосипед и каска за такъв.  За училищата се изисква и наличието на очила, които показват влиянието на алкохол и наркотици.

Зони за отдих

За децата от началното училище наредбата предвижда зона за отдих в класната стая или отделно помещение с 13-15 места, както и площадки за занимания на открито.

В зоните за отдих трябва да има игри, книги и други занимания. Чиновете за обучение пък трябва да са самостоятелни.

Подовете в класните стаи трябва да са с винилови настилки, подходящи за училища. Те са антибактериални, трудно или негорими, антистатични, меки, поглъщат шум, лесни са за почистване, лесни за монтаж и поддръжка, с възможности за цветове и оформление, пише в наредбата.

Гранитогрес или друг вид плочки може да се поставят само в мокри помещения, лаборатории, около мивки.

Оборудване за специалните кабинети

В кабинетите по химия и опазване на околната среда, физика и астрономия

и биология и здравно образование се изисква работните маси за учениците да са със защитно покритие. За учителя трябва да има демонстрационен плот с връзки към обслужващите инсталации в сградата (водопроводна, канализационна, електрическа и др.). Нужно е освен бяла дъска да има и мултимедиен прожектор и/или интерактивен екран. Подът трябва да е електроизолационен и устойчив на химични влияния.

В кабинетите по химия е нужно да има лабораторни набори с уреди, прибори и химикали за упражнения и експерименти. На всеки 2 или 3 работни места трябва да има мивка, а при невъзможност поне 2-3 мивки в стаята. Изисква се също наличието на камина за химични експерименти.

В стаите, в които се провежда обучението по физика, също трябва да има съответните уреди, прибори и материали за упражнения и опити. Изисква се и телескоп. Там също трябва да има мивки.

В кабинетите по биология учениците трябва да разполагат с микроскопи – поне по един за две деца, а за учителя трябва да е осигурен дигитален микроскоп, за да може наблюдаването да се показва на екран. Изисква се на всяко работно място да има по една мивка, а ако това е невъзможно – мивка на всеки 2 или 3 работни места.

В кабинетите по технологии и предприемачество трябва да има маса с менгеме, електрическа пробивна машина със стойка, поялник, инструменти, шевна машина, готварска печка, абсорбатор, хладилник, компютри, принтери, скенер, достъп до интернет.

Източник: mediapool.bg

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*