Dc2018/ февруари 20, 2020/ Новини/ 0 comments

20 нови учебни предмета са създадени в рамките на Националната програма „Иновации в действие“. Това показва анализ на изпълнението на програмата, направен от екип на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Данните от него бяха представени в МОН.

395 са иновативни училища страната по последни данни, има и нови 205, които кандидатстват. Така експертите очакват броят им тази година да стане 600. Именно в тях учители и ученици работят по новите предмети. Най-честно наблюдаваните иновации за свързани с дигитализацията. Сред новите предмети, които са свързани с тях, са „Изкуствен интелект“, „Интерактивно програмиране“, „Оператор на дрон“, „Роботика“, „Дигитално предприемачество“.

В част от иновативните училища учат и по предмети „Аз и моят свят“, „Емоционална интелигентност“. Интердисциплинарното обучение, което също се прилага в част от школата, включили се в програмата, е насърчило обучение по „Дигитални природни науки“, „Културлогия“, „Екология“ и пр.

„Имаме нови учебни предмети, а това е трудно, защото означава по тях да има собствена програма и пр., освен това се налага обединяването на редица педагогически специалисти“, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той посочи, че заради новите предизвикателства, пред които ни изправя бъдещето, трябва да научим децата на ключови компетентности, меки умения, критично мислене, комуникативни умения и тези за учене. „Децата и ние трябва да учим през целия живот. Става все по-трудно за МОН и РУО да изпълнят това с контрола от горе надолу“, допълни Вълчев, като посочи, че програмата за иновации в училищата е пример за промяната, която трябва да идва от школата.

Експертите, които работят по програмата „Иновации в действие“, посочиха, че се надяват тя да помогне за подобряване на резултатите от PISА

Източник: trud.bg

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*