Dc2018/ декември 5, 2019/ Новини/ 0 comments

360 млн. лева за преподавателите в новия бюджет

Увеличението на възнагражденията не е достатъчно, но е задължително условие за подобряване на резултатите в образованието. Това коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дебатите по законопроекта за държавния бюджет за следващата година.

Парламентът одобри бюджета за образование, който предвижда 360 млн. лева за увеличение на учителските заплати, съобщи БТА.

От БСП обаче коментираха, че повече средства не означават повече качество. „Добре, че се увеличават средствата, но резултатите от последното изследване на PISA показват, че сме далеч от ефективното им използване“, каза Ирена Анастасова от левицата.

„Средствата никога не са достатъчни, но и никога не са били и толкова много“, посочи министър Вълчев. По думите му 600 млн. лева е реалното увеличение за следващата година, без увеличението на средствата от ЕС. „Тук добавям и тези 70 млн. лева, които са допълнително заложени за изграждане на детски градини и за доизграждането на училища“, посочи той. По думите му най-голямото увеличение действително е за заплати на учителите.

„Първо трябва да полеем и тогава да чакаме плодове. Затова резултатите от образованието са дългосрочни, затова днес берем плодовете на това, че пестяхме предходни десетилетия от образованието“, коментира Красимир Вълчев. Той посочи, че най-добрите страни по PISA с най-високи резултати са тези, в които най-добрите ученици стават учители. Трябва да инвестираме първо, да мотивираме най-добрите ученици да станат учители и тогава да берем резултати, добави Вълчев.

„Много е важно да имаме политическия консенсус учителските заплати да са над средните за страната в дългосрочен период – поне 120 процента от средните за страната. Ако успеем да поддържаме този политически консенсус, в дългосрочен план ще имаме и добро образование“, заяви Красимир Вълчев.

Източник: trud.bg

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*