Dc2018/ декември 3, 2019/ Новини/ 0 comments

Резултатите на българските деветокласници по четене с разбиране остават стабилно незадоволителни през последните 12 години, по математика леко са се повишили за периода, но през последните три години остават без съществена промяна. Тези по природни науки пък спадат. Това показват последните резултати от Програмата за международно оценяване на учениците (PISA), разработена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

България участва в изследването, което обхваща 15-годишни ученици, от 2005 г. Самото проучване се прави през три години, а последните тестове са правени през 2018 г. Резултатите бяха обявени във вторник от Министерството на образованието и науката.

Те показват, че и по трите компонента – четене, математика и природни науки, резултатите на българските деветокласници са под средното ниво за страните, участващи в изследването. Най-добре и по трите компонента се справят учениците в Китай и Сингапур. Високи са резултатите и на 15-годишните в Естония, Канада, Финландия, Ирландия, Макао. Самото изследване няма за цел да прави класация на страните, но според резултатите България се нарежда между 50-о и 60-о място от 79 страни.

Българските ученици имат проблем с четенето и разбирането на дълги текстове, трудно правят разлика между твърдение и факт, проблем е и преценката дали в даден текст е истина.

Влияние върху резултатите на учениците имат социално-икономическите фактори, типът на училището, в което учат (непрофилирано, професионално или профилирано), това дали българският е майчиният им език, какво е образованието на родителите им, колко книги има в дома им.

Според образователния министър Красимир Вълчев резултатите не са изненадващи, но са разочароващи. Сред основните причини за стабилно лошото представяне на българските деветокласници е това, че системата на образованието у нас все още е в ХХ век – насочена е към предаване на знания, а не към формиране на умения.

Източик: mediapool.bg

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*