Dc2018/ октомври 3, 2019/ Новини/ 0 comments

Зорница Латева

Около 190 млн. лева за обучения и квалификация на възрастни са предвидени по различни проекти на институциите само за 2019 г. Парите идват основно от европейските фондове, а индикативните им бюджети за тази година са записани в годишния план за действие към Стратегията за учене през целия живот.

Отделно различни държавни органи, организации на бюджетна издръжка, дори фирми, които получават пари по европейските програми, изпълняват малки и не чак толкова малки проекти за обучение на кадрите си. Качеството на курсовете обаче често се поставя под съмнение. Като в случая с уроците по испански на изпратения за консул във Валенсия бивш шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, в чийто сертификат дори бяха открити грешки. Този документ беше издаден от фирма, която наред с езиковите курсове се занимава и с професионално образование и обучение на охранители, портиери, готвачи и други.

В момента у нас действат около 1000 фирми, които предлагат професионално образование и обучение по професии като фризьор, козметик, екскурзовод, готвач, строител, фермер и други – т. нар. центрове за професионално обучение. Над 200 организации предлагат програми за обучение и повишаване на професионалната квалификация на учителите.

Цялата новина

Източник: https://www.mediapool.bg

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*