Dc2018/ септември 17, 2019/ Новини/ 0 comments

„Учителската професия е съзидателна професия, бих каза още, че е професия на бъдещето. Много професии ще изчезнат в следващите години, но е и учителската, заяви пред БТВ министърът на образованието Красимир Вълчев. Апелирам към родителите да научат децата си да уважават учителите си, защото имаме една обща мисия – да направим децата знаещи и можещи, посочи още министърът.

По думите му средната учителска заплата трябва да бъде 120% над средната за страната.“Основната задача на учителя е да се подготви за час, да мотивира децата за учене, т.е. чисто учебната и възпитателната част. За съжаление, живеем в свят, в който има мащабни предизвикателства, свързани с възпроизводството на неграмотността. Това предполага много повече работа с родителите, която учителите не могат да свършат сами“, каза още Красимир Вълчев.

По думите му в това трябва да се включат както родителите, така и институциите, но вече са изтървани няколко поколения. „Ограничихме отпускането на семейни и социални помощи, за по-дълго време се спират дори и енергийните помощи. Помощите за първи клас ще се дават на две части, като втората ще бъде обвързана с посещаемостта в училище. Назначили сме и над 200 медиатори“, обясни още министърът на образованието. Той съобщи още, че тази година първокласниците ще са над 60 000. За външното оценяване министърът посочи, че това не е матура или елиминаторен изпит. Той служи само за целите на анализа на системно ниво – на ниво училище и отделен ученик, обясни министърът.

Източник: trud.bg

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*