Dc2018/ август 16, 2019/ Новини/ 0 comments

ДАНС ще получи непрекъснат достъп до информационните системи на минстерството на образованието, за да може да следи за радикализация сред ученици и студенти. Това заяви пред БНР зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Според публикувана наскоро за обществено обсъждане инструкция службата ще може да проверява данните за деца от предучилищна възраст до студенти непрекъснато. Смисълът е по-добро сътрудничество в борбата срещу радикализацията, обясни Сачева.

Този документ има обществен, а не полицейски характер. Трябва да се изясни смисълът на сътрудничество на образователните институции със службите за сигурност. Това е свързано и с радикализацията, която нараства сред младите хора. Експертите по сигурността изнесоха данни, че възрастта за радикализация спада от 15-16 години до 12 години. Смисълът на това е да има по-голямо взаимодействие по отношение на превенцията“, заяви зам.-министърът на просветата.

Според нея все повече деца приемат покани за приятелство от непознати онлайн и така се увеличава рискът. Сачева припомни и случаят с пловдивския ученик, който бе задържан по подозрение, че е вербуван от „Ислямска държава“ и е подготвял бомба вкъщи.

Имало е други опити непълнолетни да бъдат привлечени от радикалнигрупировки, обясни Сачева.

До момента информацията, която е търсена от ДАНС, е била свързана основно със студентския статут на чужди и български граждани и е имало случаи на предотвратяване на привличане на непълнолетни лица към радикални организации. Такива случаи имаше няколко през годината, те не станаха публично известни по разбираеми причини, стана публично известен само един случай. Работата на агенцията е била насочена до този момент единствено и само към такъв тип казуси. В никакъв случай не става въпрос за това безконтролно да се търси информация с цел каквито и да било спекулации“, каза зам.-министърът.

И в момента ДАНС има право да изисква подобни данни, обясни Сачева. Това обаче се прави на хартия и контролът върху процеса е слаб.

Можеше да се получава информация директно от университети, директно от училища. В момента този достъп ще бъце централизиран, много по-силно контролиран, тъй като ще бъдат определени конкретни лица, които ще имат такъв достъп и тези лица, за да могат да осъществят този достъп, ще трябва да минат през серия от вътрешни процедури, документация и аргументиране защо са използвали правото си на този достъп“, обясни Сачева.

 

Източник: https://www.mediapool.bg

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*