dc2018/ юли 17, 2019/ Новини/ 0 comments

„Нито едно българско висше училище не е включено в одобрения списък в европейските университетски мрежи. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на форум, посветен на качеството на образованието, предаде агенция „Фокус“. Според министъра висшето образование в страната е изправено пред предизвикателства. Той отбеляза, че само ние и още една европейска страна не сме били класирани. Според него неравенства в образованието има, а голяма част от младите преподаватели се губят, защото самите учебни заведения използват такъв модел на управление.

„Неравенствата имат вътрешни и външни причини. Ние ще намалим разликата в коефициентите“ се обърна Красимир Вълчев към присъстващите в залата ректори.

„Трябва да намаляваме приема, ще продължим с тази политика, но има опасност да генерира още неравенства“ допълни той.

„Предложили сме финансиране на национални програми в системата за висше образование. Нямаме списък от програми, но заедно ще го изготвим“, допълни още той.

Според него основната задача на университетите е да бъдат свързани.

„Ще направим платформа за кандидатстване от чужбина, ще облекчим визовия режим. Имаме близо 30 хил. деца в неделните училища, повечето деца са в начален етап, но те са ресурс за висшето образование. Ще направим така да може да се кандидатства с матура от съответен език“, посочи Вълчев.

„Ние трябва да насърчаваме политики. Трябва да финансираме политики, а не общо поддържане. Ако искате повече средства, обединете се и поддържайте младите преподавател“, добави той.

Според кмета на София Йорданка Фандъкова разпределението на средствата за учебните заведения трябва да бъде на база постигнати резултати.

„София има шанс в нея да се намират най-много и най-добрите университети. Но това е свързано и с по-големи изисквания на бизнеса и гражданите“, каза още тя.

„Предизвикателства пред висшето образование в страната са големи. От една страна намаляващият брой студенти, а от друга изисквания и качество на образованието. Развитието на София се дължи на образованите и предприемчиви млади хора“, допълни Фандъкова.

 

Източник: www.actualno.com

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*