Dc2018/ април 30, 2019/ Новини/ 0 comments

Учениците, които са показали най-добри резултати на изхода на гимназия, ще бъдат привличани за учители и инженери със стипендии. Допълнителният стимул вероятно ще бъде заложен в бюджета за следващата 2020-а, заяви просветният министър Красимир Вълчев.

„За нас е важно ученици, които са с най-добри резултати на изхода на гимназия да се включват в професионалните направления, в които имаме най-голяма нужда като обществено и икономическо развитие. Обществената възвращаемост и ръстът на БВП би бил най-голям, ако насочим най-добрите ученици към тях.“, каза Вълчев. Той посочи, е важно отличниците на випуска да стават икономисти, социолози и политолози, но също така е трябва да има учители и инженери.

Просветният министър коментира, че се очаква недостиг на всички видове специалисти през следващите 10-15 години заради възрастовата структура на работната сила. „Хората, които ще навлизат в пенсионна възраст, ще бъдат с 50% повече отколкото тези, които ще влизат на пазара на труда“, заяви Вълчев. Той обясни, че поради тази причина от МОН са извели приоритетни професионални направления и стимулира приема в техническите, инженерните, природо-математическите, педагогическите,аграрните науки.

Вълчев посочи, че МОН разполага с три инструмента, с които се опитва да обвърже пазара на образованието с този на труда. Това са допълнителните стипендии за студентите в приоритетните направления, допълнителния прием, който предоставя на направленията с очакван бъдещ недостиг, както и допълнителното финансиране за тях, което отпуска. Промените в Закона за висшето образование пък предвиждат обучението в 8 професионални направления обучението да е без заплащане на такса, каза още той.

В отговор на изказването на министъра на финансите Владислав Горанов, според когото не са нужни толкова много икономисти, Вълчев посочи, че приемът в направление икономика е намален с 60% спрямо 2015 г.. „С приема, който приехме вчера на Министерски съвет, ще намалим с 60% приема в професионално направление Икономика в сравнение с 2015 г., като сме го нулирали в 6 или 7 държавни висши училища.“, заяви просветният министър. Той посочи, че най-малко е намалението в УНСС, тъй като то се случва въз основа на комплексна оценка от качеството на обучението, научните изследвания и реализация. Той обясни, че в УНСС приемът е намален с над 20% спрямо 2015 г.

 

Източник: www.monitor.bg

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*