Dc2018/ април 30, 2019/ Новини/ 0 comments

Разбиването на порочния кръг, който води до неграмотност и бедност, е целта на двегодишните усилия на правителството по Механизма за обхват на деца и ученици в образователната система. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева след среща с педагогическия колектив на Средното училище “Трайко Симеонов” в Шумен, цитирана от пресцентъра на МОН.

По думите ѝ в тази посока над 70 процента от мерките са подкрепящи, но са необходими и санкции за онези родители, които са безотговорни към бъдещето на децата си, като ги оставят неграмотни. Сачева е отбелязала, че има много проекти с европейско финансиране, подкрепящи всички, които искат да се квалифицират и образоват, да се предоставят средства за храна и облекло, за кариерно ориентиране.

Заместник-министърът е призовала учителите да изпращат своите предложения, за да се намери най-добрата мярка. Колективът на училището е споделил добри практики, една от които е привличането на млади преподаватели и на образователен медиатор, който организира интересни занимания за децата през лятото, но поставя условие – те задължително да посещават училище. Така е успял да убеди доста деца от ромската общност да поискат да учат.

Със средствата, които МОН дава на училища с концентрация на деца от уязвими групи, са назначени още психолог, логопед и двама ресурсни учители. Възможностите за подобряване на информационната система по Механизма, проверката на медицинските бележки и контролът по границите чрез задължително издаване на бележка от училището, което детето напуска, са били сред темите на разговора. Промяна в методите на преподаване е била другата възможност, която са посочили учителите.

Децата проявяват интерес, когато си представят как едни занимания ще им послужат в живота, е посочила Сачева и е дала пример с полезните часове по предприемачество и финансова грамотност.

Привличаме образователни медиатори, социални работници, за да помогнем да децата да останат в училище. Учителят ще бъде основният диригент в класната стая, но той има нужда от подкрепа, е заявила Деница Сачева на дискусията “Европа в нашия дом”. Според нея много важно е и кариерното и професионално ориентиране, както и подготовката на учениците за работа с технологиите.

В дискусията Деница Сачева е отбелязала и ползата от повече практически занимания в училище и в реална работна среда, за което ще помогне националната програма “IT бизнесът преподава”. Тя ще помогне на учителите да се квалифицират, като видят най-новите технологии и така ще дадат на учениците възможност да получат най-ценното знание и опит. Почти 700 млн. лева са дават за модернизация на училища в града, ще се открият и четири нови училища, е отбелязала заместник-министърът.

В момента четири училища се обновяват с около 13 млн. лева по ОП “Региони в растеж”.

 

Източник: www.novini.bg

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*