Dc2018/ март 21, 2019/ Новини/ 0 comments

През периода 2017-2021 година в образованието ще бъдат вложени допълнително два милиарда и 400 милиона лева. Досега са инвестирани почти половината от тези средства, главно за повишаване на възнаграждението на учителите, за подобряване на учебната инфраструктура, както и в национални образователни програми. Това заяви на среща с педагози в Ямбол заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева.

Учителят е професия на бъдещето, учителят е който създава другите професии и независимо от развитието на технологиите, учителят винаги ще има бъдеще, допълни тя.

За първи път средната работна заплата в образованието е по-висока от средната работна заплата в страната; за първи път тази година са се увеличили учениците и студентите, които са избрали педагогически специалности. И въпреки това големият проблем пред образователната система е недостигът на педагогически кадри. През следващите осем години очакваме да се пенсионират близо 36 000 учители, а сега в университетите се обучават около 20 000 бъдещи преподаватели. Наложително е, освен увеличението на възнаграждението на учителите, да дадем възможности за кариерно развитие на кадрите и навлизането в професията на повече млади хора.

Проучванията през последните две години показаха, че около 206 000 деца не са обхванати от образователната система у нас. Бяха сформирани 1 100 екипа в цялата страна с 12 000 участници, които цялостно да проучат причините за отпадането от училище. Те установиха, че 87 000 деца живеят в чужбина, 40 000 вече са върнати в клас, от тях 9 000 посещават учебно заведение от началото на тази учебна година. Нашата цел е всяко дете да има поне завършена степен на основно образование, посочи заместник-министърката.

Деница Сачева, народните представители от ГЕРБ Ася Пеева и д-р Юлиян Папашимов, областният управител Димитър Иванов, кметът на Ямбол Георги Славов, директори и учители от училища и детски градини от Ямболска област, синдикалисти и представители на неправителствени организации участваха в дискусия на тема образование в културно-информационния център “Безистена”. Събитието е част от платформата за граждански диалози “Европа в нашия дом”.

 

Източник: www.novini.bg

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*