Dc2018/ февруари 6, 2019/ Новини/ 0 comments

Реже се живо месо, реагираха от СУ „Патриарх Евтимий”, в понеделник решават каква да е формата на протеста

  • Режат по една паралелка на година в пловдивски училища
  • Бранят с подписка приема в Хуманитарната
  • Шефът на СУ “Паисий Хилендарски” предлага: Ново райониране и филиали!
  • Английската иска студентското общежитие

Учителски бунт назрява в Пловдив заради общинския план за преминаване на едносменен режим в 26 учебни заведения, който налага като първа стъпка още сега да се отрежат паралелки от план-приема за следващата учебна година.

Както „Марица” писа, идеята е свиването да става поетапно през следващите 9 г., като се намалява по една паралелка на година. Мерките бяха набелязани, след като МОН поиска това от общините в цялата страна. Под тепетата ще засегнат приема в 1., след 4. и след 7. клас. В момента ножицата е за паралелки след завършено основно образование, тъй като разчетите за тях трябва да са готови до 15 февруари.

След края на грипната ваканция в понеделник Педагогическият съвет в СУ „Св. Патриарх Евтимий” ще решава каква да е формата на протест. Пред изригване сме и със сигурно ще има реакция и от страна на родителите и на Обществения съвет, каза директорката Диана Картелова. Според нея уверенията на общината, че преходът няма да е шоков, а с намаляване на по една паралелка годишно, са спекулация. В потвърждение на думите си тя посочи, че само в СУ „Патриарх Евтимий” намерението е тази година да се намалят 3 паралелки.

Съобразявайки се с новото изискване за свиване, гимназията предложила да съкрати по една паралелка в 1. и в 5. клас. От Регионалното управление по образование добавили към тях и една след седми. Школото настояло, ако се държи на редуциране на приема в гимназията, това да е за сметка на една от другите две паралелки в начален и прогимназиален курс. Получило отказ.

„Минус 3 паралелки догодина означава 10 учители да останат без работа, а имаме преподаватели, които са с първа и втора степен на професионална квалификация. РУО ни поиска информация за предлагания и реализиран прием за 4 г. назад. Всичко, което сме обявявали през този период, сме изпълнили, при това приетите деца са с високи балове. Но явно никой не го интересува, че сме единственото училище с природо-научен център, че имаме 12 интерактивни дъски, 72 лаптопа за ученици и 22 за учители, че учениците ни имат добра подготовка и високи постижения. Излиза, че тези резултати не означават нищо. Реже се механично живо месо!”, негодува директорката. Преди две години СУ „Патриарх Евтимий” преобрази учебната среда с пари от „Америка за България”, след това със свои средства дооборудва с още 6 интерактивни дъски с тъч скриин. То бе сред първите 14 учебни заведения в областта, които получиха от МОН статут иновативно, като въведе „клас без хартия”.

 

Предлагайки програма, по която училището постепенно да се свие със свой темп в рамките на указания срок, Диана Картелова очаквала, че той ще бъде взет предвид и ще се стигне до логично разумно решение. „Вместо това се нарежда по телефона: „Режете една паралелка, няма значение коя!”, възмутена е школската шефка. Самата тя няма как да избере от коя да се откаже училището, защото това решение се взима от Педагогическия съвет. Взимайки предвид указанието профилите да не дублират тези, които предлага Хуманитарната гимназия, вече два пъти този орган е гласувал прием в 5 паралелки: природо-математически профил с немски и с английски, икономическо развитие с английски, обществени науки с английски и хуманитарен с испански. Всички те са не със засилено, а с интензивно изучаване на чуждия език – формат, който е най-близкият до обучението в езиковите гимназии, подчертава Картелова.

Тя е категорична, че с механичното орязване в няколко гимназии се рушат работещи модели. И повдига въпроса къде остава стремежът към качествено образование и възможността родителите и децата да направят своя избор. „Учениците, които идват при нас, няма да се пренасочат към професионалните гимназии. Пред тях се слага изкуствена спирачка”, убедена е Картелова. Според нея удачният подход е да не се тикат всички училища в обща рамка, а да се подходи според спецификата, логично и мотивирано.

Школската директорка уведомила целия си екип за положението и е категорична, че няма да спира преподавателите да изразят на свой ред своето недоволство.

„Мероприятието се отменя” под натиск

Още в сряда вечерта учители от друго средно училище, в което се намаляват 3 паралелки – по една в 1., 5. и 8. клас, се организираха сами да излязат на протест пред общината. Само за няколко часа обаче под натиск се отказаха от подобни действия. „Мероприятието се отменя!”, гласи пост във Фейсбук, с който колегите се известиха помежду си за промяната на плановете. Колективът се разкъсва между негодуванието и страха.

 

Източник: www.marica.bg

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*