Dc2018/ февруари 6, 2019/ Новини/ 0 comments

Ели е на 4 години. Харесва динозаврите. Няма кукли и никой не трябва да знае дали е момче или момиче

 

В Стокхолм вече прилагат полово неутрално възпитание – оставят децата да се самоопределят. Водеща в този нов подход е детската градина „Егалия”. Тя е най-популярната в Швеция. Но е и най-оспорваното детско заведение в страната, разкрива репортаж на „Дойче веле” (Deutsche Welle).

В „Егалия” възпитателите избягват местоименията „тя” и „той”. Вместо да говорят за „момичета” и „момчета” използват думата „приятели”.

В детските приказки където има доминиращи герои от мъжки пол, възпитателите ги заменят с женски имена или неутрални местоимения. По-често обаче разказват истории за силни жени от нашето съвремие като носителката на Нобелова награда Малала Юсафзаи и Хилари Клинтън.

„Целта ни е да разчупим познатите всекиму клишета за ролята на мъжа и жената в обществото. За нас е важно всяко дете да се развива така, както то иска, без да му се налагат стереотипни представи. Затова от най-ранна възраст се опитваме да създадем у децата толерантност към „различните” – хомосексуалните хора, приемните семейства и самотните родители”, обяснява Лота Ражалин, директорка на детска градина „Егалия”.

В детското заведение дори играчките са половонеутрални. А малките момчета могат да носят балетни пачки.

„Ние изобщо не искаме да променяме биологичния пол”, твърди директорката на „Егалия” Лота Ражалин. „За нас е важно да развиват способностите, знанията и чувствата си, независимо от пола”.

Лота Ражалин посочва, че децата могат да се самоопределят като момче, момиче, момиче-момче, момче-момиче и т.н.

Ели е на 4 години. Харесва динозаврите. Няма кукли и никой не трябва да знае дали Ели е момче или момиче.

„Много родители обличат децата си в розово или червено, ако са момичета или пък в тъмни цветове, ако са момчета. Затова и всички автоматично предполагат, че Ели е момиче, след като носи предимно розови дрехи”, казва майката Миранда.

Миранда, Тим и Ели са младо семейство от Стокхолм. Тим е транссексуален и с приема на хормони все повече заприличва на жена. Ето защо родителите на Ели смятат, че трябва да расте в свят, освободен от полови клишета и стереотипи. А в началото на този път е езикът.

„Още докато бях бременна, решихме да не използваме мъжки или женски местоимения, а полово неутралното „hen”, докато Ели само се определи какво иска да бъде”, казва Миранда.

Местоимението „hen” целенасочено оставя открит въпроса за пола. „Hen” е нова дума, която пред 2015 г. дори беше включена в шведския правописен речник.

Повечето училища и детски градини в Швеция имат указание да действат срещу стереотипните полови роли. 

Психиатърът Давид Еберхард, автор на много книги и баща на 8 деца, не е съгласен с този образователен подход.

„Момчетата с удоволствие лудуват и се бият помежду си. В сравнение с момичетата те определено предпочитат лудешките игри. Мнозина може би не знаят, но това е биологически заложено”, посочва Еберхард. „Ако искаме детето да бъде просто дете, а не нещо, което ние определяме, най-добре е да признаем, че момчетата са момчета, а момичетата – момичета. Нищо повече. Не бива да промиваме мозъците на децата”.

 

Източник: www.vesti.bg

Share this Post

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*